Ilidža u prvih devet mjeseci ove godine imala veći fiskalni promet od Tuzle i Mostara

Iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine su objavili podatke o fiskalnom prometu u prvih devet mjeseci ove godine u svakoj od općina/gradova ovog entiteta.

Novi Grad Sarajevo je kao najmnogoljudnija jedinica lokalne samouprave imao promet od 3,6 milijarde KM, što je za 300 miliona KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Ilidža je poslije Novog Grada imala najveći promet u FBiH, i to u iznosu od 3,2 milijarde KM. Fiskalni promet u ovoj općini je u odnosu na prvih devet mjeseci 2022. također veći za skoro 300 miliona KM.

Tuzla i Mostar, iako imaju veći broj stanovnika od Ilidže, imali su manji fiskalni promet od Ilidže. U prvih devet mjeseci ove godine u Tuzli je iznosio 2,7 milijardi KM, što je za 250 miliona KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. U prvih devet mjeseci u Mostaru je iznosio 2,6 milijardi KM, što je za skoro 70 miliona KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Po visini fiskalnog prihoda slijedi općina Centar sa 2,5 milijardi KM, što je za skoro 300 miliona KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Tešanj, koji ima nešto više od 40.000 stanovnika, na šestom je mjestu po fiskalnom prometu u prvih devet mjeseci 2023. – iznosio je 1,7 milijardi KM, što je za 300 miliona KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Na posljednjih pet mjesta su Ravno, Trnovo, Foča, Pale i Dobretići. Riječ je o općinama s najmanjim brojem stanovnika u FBiH.

Ukupan fiskalni promet u prvih devet mjeseci ove godine u ovom entitetu iznosio je više od 46 milijardi KM, što je za tri milijarde više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Podaci Porezne uprave FBiH o fiskalnom prometu za svaku općinu su dostupni na ovom linku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79