Ilidža: Uspješno okončana velika akcija čišćenja

Ilidža: Uspješno okončana velika akcija čišćenja


Velika koordinirana akcija čišćenja pod nazivom SarajECO, koja je tokom protekle sedmice sprovedena na području općine Ilidža, uspješno je okončana. Ova akcija je rezultat saradnje Ministarstva komunalne privrede Kantona Sarajevo i Općine Ilidža, uz učešće više komunalnih preduzeća i organizacija.

Učesnici i aktivnosti

U akciji su učestvovali KJKP Park, KJKP Rad, KJKP ViK, KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo, KJKP Pokop, JP Ilidža i Vatrogasno društvo Ilidža, uz podršku Službe civilne zaštite Općine Ilidža. Tokom akcije, radilo se na uklanjanju kabastog, nepropisno odloženog komunalnog otpada sa javnih površina u šesnaest mjesnih zajednica.

Aktivnosti su uključivale ručno i mašinsko čišćenje, košenje i uređenje zelenih površina, obrezivanje stabala i otčepljavanje odvoda na saobraćajnicama. Prema izvještaju KJKP Rad, ukupno je utovareno i deponovano 152.580 kilograma otpada, ručno je očišćeno 270.900 metara kvadratnih površina, a mašinskim čišćenjem obrađeno je 511.175 metara kvadratnih, pri čemu je prikupljeno 41.750 kilograma otpada.

Rezultati akcije

Takođe, vozila i mehanizacija KJKP Rad oprali su površinu od 1.044.493 metara kvadratnih. KJKP Park je tokom akcije popravio 163 rasvjetna tijela, servisirano je više od 100 klupa, te su posječena 11 stabala koja su ugrožavala sigurnost građana.

Uključivanje zajednice

Veliku podršku akciji pružili su učenici Četvrte, Pete i Desete osnovne škole, članovi Škole fudbala Šampion i studenti Internacionalnog univerziteta Burch, koji su pokazali veliku brigu za svoju životnu sredinu. Članovi Udruženja Kamp boraca općine Ilidža također su dali značajan doprinos, kao i uposlenici i mehanizacija Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Agencija za čišćenje i održavanje zelenih površina MyHome uredila je dio zelenih površina u mjesnoj zajednici Otes. Svim učesnicima akcije SarajECO 2024 uručene su zahvalnice za njihov doprinos.

Izjave i zahvale

Načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, izrazio je zahvalnost svim učesnicima akcije: “Želim se zahvaliti resornom ministarstvu, svim kantonalnim javnim preduzećima koja su učestvovala u ovoj akciji, baš kao i našem Javnom preduzeću Ilidža. Posebno hvala djeci i sugrađanima koji su se uključili u ovu akciju kako bi njihov svakodnevni životni ambijent bio još ljepši. Akciju smo okončali dodjelom zahvalnica radnicima i dobrovoljcima koji su dali svoj doprinos da se Ilidža očisti i uredi.”

Ova uspješna akcija čišćenja pokazuje kako zajednički napori i saradnja mogu dovesti do značajnih rezultata u očuvanju i unapređenju životne sredine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija