Ilija Cvitanović će se ponovo kandidovati za predsjednika HDZ-a 1990, za sada nema protivnika

Trenutni predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je najavio svoju kandidaturu i na sljedećem Izbornom saboru stranke.

Protekle sedmice HDZ 1990 odlučio je o održavanju Izbornog sabora ove stranke 25. jula u Mostaru. Kako je najavljeno, Saboru će prisustvovati 415 izaslanika iz svih 10 kantona, Republike Srpske kao i izaslanici Mladeži i Zajednice žena HDZ-a 1990 koji će birati novo rukovodstvo stranke, s itekako klimavim pridjevom druge stranke u Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Za sada, izgledno je samo jedan kandidat za predsjednika stranke u četverogodišnjem mandatu – i to aktualni predsjednik Ilija Cvitanović.

Nakon stranačke hibernacije najava snažnije političke uloge Cvitanović je za Dnevni list potvrdio da će se ponovno kandidirati za predsjednika stranke.

“Kandidirat ću se i očekujem pluralizam i značajno pomlađivanje stranke. Potičem korektnu utakmicu i nadam se da će biti više kandidata”, rekao je Cvitanović.

Na pitanje nada li se protukandidatima, predsjednik HDZ-a 1990 je odgovorio kako bi “volio da ih bude”. Za sada još nema najave njegovih protukandidata.

Iz ove stranke najavljuju “strateške, programske smjernice koje će omogućiti još snažniju i odgovorniju političku ulogu HDZ-a 1990 u složenim i izazovnim procesima i vremenima”.

“Usprkos svim izazovima, turbulencijama, unutarnjim i vanjskim udarima, HDZ 1990 traje, trajat će i sa Izbornog Sabora će izaći znatno politički osnažen, kadrovski osvježen i pomlađen s programom i kadrovima koji će vraćati vjeru u budućnost i opstojnost Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, svih konstitutivnih naroda i građana u održivoj i Evropskoj Bosni i Hercegovini”, optimistički je najavljeno iz Devedesetke.

Poraz u Mostaru

Podsjetimo, veliki poraz HDZ 1990 doživio je na dugo očekivanim izborima u Mostaru kada nije osvojio niti jedan vijećnički mandat u Gradskom vijeću Mostara te tako i ne participiraju u gradskoj vlasti.

“Rezultat me iznenadio, bio sam uvjeren da će biti minimum tri gradska vijećnika. Vjerujem da je HDZ 1990 uzeto nešto glasova, ali to nije alibi. Morao nam je rezultat donijeti dva ili tri vijećnika. Došli smo sa korektnim rezultatom sa lokalnih izbora u ostatku BiH, zastupljeni smo u većini općina gdje žive Hrvati, vjerovao sam u pomak naprijed u Mostaru, ali ipak to je samo jedna izgubljena bitka i slijedi posao i promjene koje će HDZ 1990 ponuditi glasačima u drugom obliku”, komentirao je tada Cvitanović fijasko u Mostaru, između ostaloga potvrdivši i da je sporazum sa HDZ-om utjecao na loš rezultat.

“I to je utjecalo na naš rezultat. Pročitao sam priopćenje Gradskog odbora nakon analize rezultata, to pokazuje način komunikacije u stranci. Analiza odgovara stanju na terenu i procjenama koje smo donosili. Što se HNS tiče, on je takav kakav je. HDZ tu ima dominaciju, i to djeluje da smo svi ostali u sjeni, i da nas zovu privjescima. Ali ja i tu iznosim mišljenje za koje mislim da je ispravno”, rekao je svojevremeno Cvitanović za medije komentirajući loš izborni rezultat u Mostaru.

No, barem što se tiče vrlo značajnog Mostara, bivši član HDZ 1990 i bivši Cvitanovićev kolega, a sada predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž, nakon prošlogodišnjih izbora u Mostaru rekao je da je njegova stranka uvjerljivo druga stranka kod Hrvata u Mostaru te treća u cjelokupnom budućem Gradskom vijeću.

Očita je kriza u HDZ 1990 koja ovu stranku prati nekoliko posljednjih godina, a koju su njihovi birači kaznili. Obećanja iz ove stranke kako HDZ 1990 treba vratiti na ozbiljnu političku scenu i ponovno postati ozbiljan politički faktor veliki je izazov na novog ili novog-starog, budućeg predsjednika koji će se morati ozbiljno suočiti s pogreškama i tražiti brza i učinkovita rješenja ukoliko žele spremni dočekati izbore sljedeće godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79