Ilinčica je istinska turistička destinacija Tuzle!

Turizam kao grana razvoja u Tuzli je do prije desetak godina bio nezamisliv. Industrijski kraj sa samo tri hotela bio je simbol uglja i soli. Danas se Tuzla diči svojim novim potencijalima…

Formiranjem kompleksa Panonskih jezera, Tuzla izrasta u turistički grad. Dovoljno je reći da je broj hotela, hostela i drugih objekata gdje se iznajmljuju sobe i apartmani povećao za čak deset puta. Silazeći sa vrha Slane banje preko Panonike mostićem se vežući za Gradski park sa spomenikom prvom bosanskom kralju, šetajući preko Korza do Sonog trga kao podsjetnikom na kontinuitet življenja u gradu soli do Trga slobode gdje su objedinjeni sva razdoblja života ovdje – od mlađeg kamenog doba, srednjovjekovnog prazdoblja, osmanske vladavine preko austrougarske do novijih vremena, zaokružuje se priča o Tuzli, a ujedno i širi turistička ponuda. Njoj će se uskoro pridružiti i poznato tuzlansko izletište Ilinčica čija obnova počinje ovog mjeseca.

Potpisan je Partnerski sporazum o realizaciji projekta uređenja parka i izletišta Ilinčica. Finansira se iz EU IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje. Ukupno predviđena sredstva su 560 hiljada eura. Prva faza predviđa uređenje postojećeg objekta, poznatog restorana „Piknik“ koji će biti pretvoren u Dom prirode. Ondje će biti uređen i šadrvan, kao i igralište za djecu, a preko puta osposobljeni toaleti.

„Planirali smo da uradimo više od 4 kilometra biciklističke staze, a oni koji dođu imaće priliku iznajmiti bicikle. Uredićemo i 16 mikrolokacija predviđenih za kraći odmor tokom šetnje, ali i cjelodnevni boravak. Biće tu i nekoliko vidikovaca, a cjelokupan prostor biće osvijetljen led rasvjetom. Ovo omogućava dolazak i noću u ovaj rekreativni park prirode.“, ističe gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

U Zavodu za urbanizam Grada Tuzla pripremili su sve potrebno za početak radova. Kažu da ovo, svim građanima Tuzle poznato izletište, sada konačno dobija izgled kakav zaslužuje, a kakav i trebaju ljudi koji žive ovdje, ali i oni koji će doći na odmor u Tuzlu. Od ranije je uređena glavna cesta duž cijele Ilinčice, a njenim osvjetljavanjem, boravak ovdje biće ugodniji.

„Na svih 16 lokacija biće postavljen mobilijar koji se sastoji iz stolova, klupa, roštilja, sprava za vježbanje. Već ranije su asfaltirane staze za trčanje. Na sva tri vidikovca biće popločani platoi sa klupama za odmor odakle će se pružati otvoreni pogled. Biće jako ugodan ambijent.„ najavljuje Ademir Hadžić iz Zavoda za urbanizam Grada Tuzla.

„Ovim projektom Grad Tuzla se ponovo ističe kao najuspješnija jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini u pogledu pristupa sredstvima EU. Tuzla i na ovaj način jača svoje kapacitete. Naš cilj jeste strateški – ekonomski održivi razvoj i kvalitet života građana. Vi kada napravite turistički kapacitet, on poboljšava kvalitet život građana, postaje privlačan turistima koji ovdje dolaze, a što mu omogućava ekonomsku održivost i ulaganje u novi kvalitet.“, ističe gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79