Ilustrativna fotografija s Tajlanda iskorištena za širenje laži i teorija zavjere o Covidu-19

“Stock” fotografija koja prikazuje plaćene modele, a ne stvarno medicinsko osoblje, na Facebooku se lažno prikazuje kao “dokaz” za teorije zavjere o pandemiji Covid-19.

Šta su činjenice?

Obrnutom pretragom fotografija na Googleu otkrili smo da se ova fotografija nalazi na dvije web stranice koje se bave prodajom ilustrativnih (stock) fotografija u komercijalne svrhe – Getty Images i EyeEm.

Kako se navodi u opisima fotografije na obje pomenute stranice, autor je fotograf Panyawat Boontanom, a fotografija je napravljena u pokrajini Thai Mueang na Tajlandu.

Stock fotografije predstavljaju “uopštene” fotografije osoba, predmeta ili situacija. Prave se tako da se mogu iskoristiti kao ilustracija u člancima, na web-stranicama, knjigama i drugim publikacijama i obično ne prikazuju stvarne situacije, već “odglumljenu” scenu.

Fotografija sa Tajlanda se također nudi na prodaju kao ilustracija, a primjeri njene upotrebe u te svrhe mogu se pronaći u medijskim objavama ovdje i ovdje. Ipak, kako u opisu fotografije nema informacija o tome da li se radi o fotografiji koja prikazuje medicinsko osoblje na Tajlandu u stvarnoj situaciji, ili je u pitanju scena koja prikazuje glumce/modele angažovane za potrebe snimanja stock fotografija, upit za pojašnjenje smo poslali na adresu službe za odnose za javnošću platforme EyeEm.

Odgovor smo ubrzo i dobili, a u njemu stoji sljedeće:

Nakon što smo kontaktirali autora fotografije, on nam je potvrdio da je slika stock fotografija, koja je režirana i na kojoj se nalaze modeli koji su plaćeni da učestvuju u pravljenju fotografije.

Na EyeEm, mi dajemo priliku fotografima da postavljaju svoje fotografije na EyeEm online trgovinu kako bi svoje fotografije ponudili za licenciranu upotrebu. Dio ovog posla uključuje i fotografe koji prave stock fotografije koje će ilustrovati određene događaje ili situacije. Ilustrativne fotografije se često prave u režiranom okruženju, kako bi se izbjegla potreba za stvarnim modelima i situacijama koje se prikazuju na fotografijama. Ilustrativne fotografije često služe i kompanijama koje žele vizualizirati aktuelne događaje koji se dešavaju u datom momentu.

Mi u EyeEm vjerujemo da lažne vijesti štete društvu i protiv smo širenja dezinformacija i negiranja činjenica. Međutim, ilustrativne fotografije su dio fotografske industrije i širom svijeta ih koriste i mediji i kompanije koji žele vizualizirati specifične događaje ili situacije. One nisu namijenjene da izražavaju lažnu stvarnost.

Iz priloženog odgovora je jasno da se u ovom slučaju radi o ilustrativnoj fotografiji koja prikazuje plaćene modele, a ne pravo medicinsko osoblje koje nosi tijelo osobe preminule od bolesti Covid-19.

Ista fotografija se, uz navode da se radi o “dvije žene koje s tri prsta” nose tijelo preminulog od Covid-19, dijelila i na društvenim mrežama u Italiji, a tu je tvrdnju opovrgnula italijanska fact-checking platforma Bufale. Naime, kako se navodi u njihovom članku, sporna tvrdnja nije tačna iz razloga što se iz Boontanomovog video snimka iste scene jasno vidi da osobe u videu plahtu pridržavaju cijelom rukom, a ne sa “tri prsta”.

Shodno tome, tvrdnja iz gore pomenutih Facebook objava prema kojoj se na fotografiji nalazi “loše uštimano zdravstveno osoblje”, kao i ona da se u ovom slučaju radi o “dvije ženske osobe koje s dva prsta nose mrtvo ljudsko tijelo”, dobija ocjenu lažna vijest.

Što se tiče tvrdnje da je pandemija Covid-19 “vježba nekih mozgova koji masno plaćaju”, radi se o netačnim tvrdnjama kakve od pojave novog koronavirusa šire različiti teoretičari zavjera. O tome je Raskrinkavanje već pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje.

Naime, od bolesti Covid-19 do sad je u svijetu umrlo preko 1.200.000 ljudi, a mnoge zemlje u svijetu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ovih dana bilježe rekordan broj novozaraženih osoba.

S obzirom na iznesene činjenice, tvrdnja da je pandemija “vježba” dobija ocjenu teorija zavjere prenosi Raskrinkavanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79