Ima li razloga za strah od gripa

Vijest da je virus gripa tipa A(H1), prema posljednjim podacima, odnio šesnaest ljudskih života, unijela je nemir među stanovništvo i uzrokovala paniku. Nadležni, međutim, uvjeravaju da za paniku nema razloga.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, najveći broj smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su imali respiratorne tegobe prijavljen je na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, zatim u Zvorniku, gdje nam je potvrđeno da su dva pacijenta preminula, te u Doboju i u Trebinju.

“U prethodna dva dana, u našoj bolnici preminula su dva pacijenta starije životne dobi, koji su imali simptome gripa i, prema riječima osoba u njihovoj pratnji, visoku temperaturu preko deset dana”, kaže direktor Opšte bolnice u Zvorniku Ivan Popović.

Ipak, potrebe za paniku nema, uvjeravaju iz medicinskih ustanova.

“Od prvog januara 2019. Regionalnom zavodu prijavljen je samo jedan slučaj. Masa je neprijavljenih slučajeva. Ostanu ljudi kući, znaju, dobili su grip i temperaturu, liječe se sami. Nema puno starijih osoba, oni se uglavnom vakcinišu, uglavnom je riječ o ljudima srednje životne dobi”, kaže dr Olgica Filipović iz Doma zdravlja u Istočnom Novom Sarajevu.

U Univerzitetskoj bolnici u Foči BN televiziji je potvrđeno da je kod dvije djevojčice, te kod jednog starijeg pacijenta potvrđeno prisustvo virusa AH1N1. Virus gripa još nije zakucao u Rudo, a u Višegradu je nešto veći broj pacijenata.

„Vjerovatno razvoju infekcije pogoduje i ova temperatura, prelazak sa toplog na hladno vrijeme. Ovdje, u Domu zdravlja u Višegradu, ovih dana ima nešto više pacijenata sa simptomima gripa“, poručuju ljekari iz višegradskog Doma zdravlja.

Tragom informacije da su odjeljenja u školama prepolovljena, kada je riječ o broju odsutnih učenika, posjetili smo i obrazovne ustanove. Tamo, međutim, tvrde da su u pitanju pojedinačni slučajevi, te da se higijena održava na visokom nivou.

Iz Brčko distrikta stiže informacija da je kod jedne osobe je dijagnostifikovan svinjski grip, a kod druge je u fazi raznih pretraga, ali da još nije zavladala epidemija. U Institutu za javno zdravstvo Srpske je rečeno da su svi preminuli pacijenti lica između srednje i starije životne dobi, kao i da niko od preminulih pacijenata nije bio vakcinisan protiv gripa.

(BN televizija)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments