Ima nešto čudno: Sedma nesreća hrvatskih letjelica u posljednjih 12 godina

​Borbeni avion MiG-21 Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH) srušio se danas kod Voćina, a riječ je o sedmoj većoj nesreći letjelica MORH-a u posljednjih dvanaest godina.

9 / 2010 Dva Miga pala u Slunju

Tako su u septembru 2010. godine tokom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju pala dva aviona tipa MiG-21. Sudarili su se tokom leta. Piloti su se uspješno katapultirali, ali na tlu je povrijeđena jedna ženska osoba. Tokom leta došlo je do otpadanja jednog dijela letjelice, ali nesreća je pripisana neiskustvu pilota, te nepovoljnim vremenskim uslovima.

“Pad aviona prouzrokovan spletom niza nepovoljnih okolnosti od kojih su najvažniji loši meteorološki uslovi”, stajalo je u službenom izvještaju o padu letjelica.

6 / 2011 Srušio se Air Tractor

U junu 2011. godine pao je Air Tractor Ministarstva odbrane na području Gornjeg Humca. Naime, avion je gasio požar na odlagalištu smeća te se srušio. Pilot je preživio.

6 / 2012 Migu otpala kabina

Samo godinu dana kasnije, u junu 2012., prizemljen je MiG-21 u blizini aerodroma Zagreb, nakon što mu je na probnom letu otpala pilotska kabina. Pilot, Ivan Selak, tom prilikom nije povrijeđen.

8 / 2014 Mig se zapalio

Dvije godine kasnije puno se pisalo o nesreći koja se dogodila 5. avgusta, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. MiG-21 se zapalio i srušio kod Donje Lomnice. Avion je učestvovao u svečanom preletu nad Kninom, gdje se održavala proslava.

“MiG-21 pao je zbog zatajenja na hidrauličkom sistemu”, glasio je službeni izvještaj MORH-a.

1 / 2020 Poginula dva pilota

Izvodeći 27. januara 2020. godine brišući let ispred mjesta Zablaće u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice u more poginuo je vojnik Marin Klarin, dok je mrtvo tijelo natporučnika Tomislava Baturine nakon intenzivne potrage pronađeno dan kasnije.

5 / 2020 Pao je školski avion

U maju iste godine u padu školskog aviona Zlin 242 L u Biljanima Donjim kod Benkovca poginuli su natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić. Piloti su poginuli prilikom izvođenja figure ”zvono” u sklopu obuke akrobatskog letenja, prenosi “Index”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79