Ima vakcina, ali ima još problema: Kako do potvrde o vakcinisanju i preležanoj bolesti?

Konfuzija koja je pratila nabavku vakcina u BiH nastavljena je i u vezi sa dokumentima kojima građani potvrđuju da su vakcinisani. To je posebno naglašeno u Federaciji, gdje je zdravstveni sistem dodatno rascjepkan po kantonima. Ogledalo je to državnog birokratskog aparata, s jedne strane, a s druge, politike kojoj su interesi građana na margini.

Mjesecima smo iščekivali vakcine i sada su konačno počele pristizati. Sretnici, kojih je u Federaciji preskromih 7%, u međuvremenu su primili obje doze i ponovo su pred izazovom – kako u slučaju potrebe to i dokazati i pri tome imati i van granica države vjerodostojan dokument? Potvrdu o provedenoj vakcinaciji građani dobijaju na vakcinalnom punktu besplatno, ali ne i dokument koji će koristiti, primjera radi, za prelazak granice, uključujući i onaj o preležanoj kovid bolesti.

„Izdavanje potvrda da li se neko vakcinisao ili nije spada u komercijalnu uslugu koja je propisana tarifnikom koji izdaje Federalni zavod zdravstvenog osiguranja“, kaže Delila Suljić, glasnogovornica Doma zdravlja Zenica.

Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar, objašnjava: „Potvrde o preležanoj kovid bolesti su kategorizirane kao izvadak iz medicinske dokumentacije i naplaćuju se po internom pravilniku Doma zdravlja Mostar. Košta 20 KM i validna je za prelazak granice“.

Uz potvrde o vakcinaciji, koje se, kao izvod iz medicinske dokumentacije, izdaju na zahtjev osiguranika i zato naplaćuju, tu je i vakcinalni pasoš.

„Institut za zdravlje izdaje takozvani žuti karton, odnosno međunarodni vakcinacioni pasoš koji je na tri jezika, to je posebna knjižica u koju se unose podaci ne samo o ovim vakcinama nego i o drugim. Cijena je 10 KM, na to se plaća još i PDV što je također dokaz da ne spada u zdravstvene usluge“, ističe prim. dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U međuvremenu u Evropskoj uniji vakcinisanim osobama se izdaju besplatne digitalne kovid potvrde sa QR kodom, čiju vjerodostojnost potvrđuje nadležno državno tijelo. Kada građani BiH mogu očekivati takav dokument?

„Mi moramo prihvatiti evropski princip, a to bi bilo da kovid potvrdu izdaje jedna nacionalna tačka, odnosno jedno tijelo u zemlji, što bi u BiH bila IDDEEA. Trenutno, zbog političke situacije, to se čini kao veliki problem“, tvrdi Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Huseinagić dodaje kako entitet RS ne prihvata da se ta nadležnost, koju oni tretiraju zdravstvenom, digne na nivo države: „Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA, prema mojim informacijama, spremni su da rade na tom planu, ali to koči administracija iz RS-a“.

Zdravstveni sektor u Federaciji, iako rascjepkan po kantonima, raspolaže informacionim sistemom koji kreira potvrdu sa QR kodom. Taj sistem se koristi u Kantonu Sarajevo, a da bi u Federaciji imali ujednačen dokument, po zaključku Vlade Federacije, nadležno ministarstvo pokrenulo je proceduru izrade digitalne kovid 19 potvrde. U entitetu RS takve potvrde već izdaju. Dok državna birokratija, ali i politika nigdje ne žure, građani iz oba entiteta, koji su, u međuvremenu, vakcinisani u Srbiji dobili su takozvani zeleni digitalni certifikat. Validan dokument dobili su i oni koji su vakcinisani u Hrvatskoj, ukoliko imaju i državljanstvo te zemlje. U suprotnom bi ko zna dokad u vlastitoj zemlji čekali i vakcine i digitalne potvrde.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79