Imaju li djeca migranata rođena u BiH pravo na državljanstvo

Prema nepotpunim, ali jedino dostupnim informacijama u Bosni i Hercegovini rođeno je osmero djece (šestoro na području Bihaća i dvoje u Salakovcu kod Mostara) od početka povećanog priliva migranata u BiH koji prelaze teritoriju BiH idući takozvanom balkanskom rutom u namjeri da dođu do zemalja Evropske unije.

Na jednom skupu organiziranom u decembru prošle godine povodom tog pitanja u nezvaničnim razgovorima među sudionicima istaknuto je i to da je bilo problema oko upisa djece u matične knjige rođenih, zbog nepostojanja adekvatne dokumentacije i nedostatku volje roditelja da to učine.

S druge strane, Zakon o državljanstvu BiH propisuje da će državljanstvo BiH biti dodijeljeno samo djetetu koje je rođeno ili nađeno na teritoriji BiH čija su oba roditelja nepoznata ili nepoznatog državljanstva ili bez državljanstva ili ako je dijete bez državljanstva.

To znači, pojasnili su za Fenu u Ministarstvu civilnih poslova BiH, da rođenjem na teritoriji Bosne i Hercegovine državljanstvo može steći samo nahoče ili dijete čiji su roditelji apatridi – osobe bez državljanstva.

Kada je u pitanju sklapanje braka između državljanina BiH i migranta situacija je ista kao u odnosu na sklapanje braka s bilo kojim strancem, pa ne postoje bračne smetnje koje se odnose ili su u vezi sa statusom migranta, odnosno stranca.

– Stranac, bračni drug državljanina BiH ima pravo na privilegiranu naturalizaciju, a to znači da nakon pet godina braka, uz uvjet da brak još traje i uz ostvarenje prava na stalni boravak (stiče se nakon pet godina privremenog boravka) može aplicirati i uz ispunjenje drugih uvjeta steći bh. državljanstvo – podsjetili su u Ministarstvu.

Dijete rođeno na teritoriji BiH čiji je jedan roditelj državljanin BiH, a drugi roditelj stranac (može biti i migrant) stiče bh. državljanstvo rođenjem, a dijete istih roditelja koje je rođeno u inostranstvu ima pravo da se do navršene 23 godine starosti prijavi radi evidentiranja državljanstva BiH, dok se protokom ovog roka to pravo gubi.

Posljednji podaci Ministarstva sigurnosti BiH potvrđuju da je u BiH u posljednjih 13 mjeseci ušlo 24.678 nezakonitih migranata i to najviše u oktobru prošle godine, a samo u januaru ove godine državnu granicu ilegalno je prešlo njih 790.

Među tih 790 migranata bilo je i 20 maloljetnika bez pratnje i njih 19 iskazalo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments