Imam u vojsci Austrije otpušten zbog fotografije s Atifom Dudakovićem i navodnih veza sa “islamistima”

Ministarstvo odbrane Austrije otpustilo je vojnog imama Abdulmedžida Sijamhodžića porijeklom iz BiH jer je, između ostalog, simpatizer bivšeg generala Armije RBiH Atifa Dudakovića kojem se trenutno sudi za navodne ratne zločine.

Ministrica odbrane Austrije, Klaudia Tanner je pozvala Islamsku vjersku zajednicu da povuče i zamijeni imama, piše Klix.

“Političkom islamu nije mjesto u oružanim snagama. Dala sam u nalog sveobuhvatnu provjeru. Ako se učvrste optužbe uslijedit će dalje mere. Saradnja s Islamskom vjerskom zajednicom se naravno nastavlja”, poručila je Tanner.

Prethodno je član Slobodarske partije Austrije (FPO) nadležan za vojna pitanja, Reinhard Bosch objavio saopćenje u kojem je ukazao na “imamove kontakte s ratnim zločincima”.

Vjeruje se da je Bosch te podatke navodno dobio od izvjesnog Irfana Pecija koji je objavio video na YouTubeu na kojem, između ostalog, pokazuje fotografiju navedenog imama s generalom Atifom Dudakovićem.

Dalje, austrijski list Kurier piše da je Peci u tom videu naveo da je Dudaković “odgovoran za ubistvo stotina Srba na Balkanu” te da je imam Sijamhodžić “ispod fotografije napisao da je general heroj”.

Međutim, ni Irfan Peci, kako dalje navode, nije potpuni stranac te se taj samoproglašeni stručnjak za islam povezivao s Pegidom (protuislamski i rasistički pokret u Njemačkoj), te je pronađeno nekoliko njegovih fotografija s aktivistom Martinom Sellnerom koji je osnivač tog pokreta.

Nakon ovih odluka uslijedile su reakcije Islamske vjerske zajednice i politikologa koji su istakli da se naglo postupilo.

Islamska vjerska zajednica je navela da je “iritira komunikacijska strategija ministarstva odbrane”.

“Nažalost, čini se da postaje normalno da se odluke ministarstava prenose samo putem medija. Navedeni imam do sada nije privukao negativnu pažnju. Budući da su imami uzori i moraju biti oprezni, poštovati ustavnu lojalnost i međureligijski mir. Ovo će se sve ispitati i ministarstvo će biti obaviješteno o odluci. Vjerska briga u oružanim snagama je i dalje zagarantovana bez obzira na ovu situaciju”, naveo je predsjednik Islamske vjerske zajednice, Umit Vural.

Politkolog Thomas Schmidinger je “kritikovao činjenicu da se ministarstvo oslonilo na video simpatizera Pegide Irfana Pecija i uklonilo imama bez daljnjeg ispitivanja navoda”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79