Imamo čovjeka koji je lud i na slobodi, bezbjednost građana prioritet

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova i Mevludin Halilović komesar Uprave policije nakon održavanja hitne sjednice Vlade KS zbog likvidacije pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića kazali su da policija preduzima sve što je potrebno da se ubica pronađe, a građani osjećaju sigurno.

“Ovaj zločin koje se dogodilo sinoć zahtjeva dodatne kapacitete. Zato smo odlučili kao Vlada da pružimo svu podršku komesaru da pozove u pomoć druge kantone koji će rasporediti svoje ljude na mjesta na koje odredimo”, kazao je Forto.

“Želim razjasniti par stvari koje možda nisu svima jasne. Važan događaj počinje večeras, on je već obezbjeđen u skladu sa najvišim standardima, zahtjeva dodatne kapacitete”, kazao je Forto tokom vanredne konferencije za medije.

Istakao je da će posebna pažnja biti obraćena na škole i vrtiće.

“Vrlo je bitno da se svi uključimo, ali i pokažemo da nećemo dovesti u pitanje sigurnost građana i EYOF-a koji će proteći u najboljem redu”, kazao je Forto.

Na novinarsko pitanje kako vratiti sigurnost građanima, obzirom da su ne tako davno likvidirana dva policajca, Forto je kazao:

“Vratićemo osjećaj sigurnost građanima tako što ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Nemojte povezivati ova dva slučaja. Imate čovjeka koji je lud i na slobodi, nemojte povezivati ova dva slučaja. Vlada je u stalnom zasjedanju, učinit ćemo sve”.

Katica je rekao da postoji potreba da se ovih dana na području KS građani osjećaju sigurno, da se posebna pažnja obrati na pojedine lokacije, škole, vrtiće i sva ostala mjesta.

“Vlada KS će do okončanja potrage biti u stalnom zasjedanju. Formiran je tim od tri ministra koji će biti u kontaktu sa Operativnim štabom, davati pomoć koja je neophodna”, kazao je Katica.

Dodao je da se razmatra mogućnost raspisivanja potjernice sa nagradom.

“Razmatramo mogućnost raspisivanja određene vrste nagrade za bilo koga ko ima informacije o počiniocu. Potrebno je da provedemo istragu i uhvatimo počinioca, posebno jer imamo EYOF i mogu reći da smo poduzeli sve”, kazao je Katica.

Komesar MUP-a KS Mevludin Halilović je kazao da postoji dovoljno indicija da se zaključi da je riječ o Edinu Gačiću.

“Kada je u pitanju istraga koje vode KT, uprava policije je uključena u istragu. Zajedno sa FUP-om, MUP-om, trenutno su aktivnosti na terenu Suhodol, postoji dovoljno indicija da se radi o licu koje je na osnovu dokaza koje su pronađeni na licu mjesta, lice koje je izvršilo djelo na području opštine Konjic. Istragu vodi Tužilaštvo KS, raspisaćemo zahtjev za pružanje pomoći ostalih ministarstava u angažovanju dodatnog broja policajaca”, naveo je Halilović.

(N1)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79