Imamo li ‘dovoljno’ testova za koronavirus

Tačan broj testova na koronavirus kojim raspolažu referentne laboratorije koje vrše analizu uzoraka niko ne zna.

Nakon što je u nekoliko navrata vršena nabavka taj broj nije prelazio 200.000 testova u FBiH. Jedan dio testova za Covid 19 dobili smo i u donacijama, neke su podijeljene, a neke još uvijek čekaju odluku Vijeća ministara BiH.

Nakon što je u mjesecu junu naglo došlo do porasta broja oboljelih u BiH postavlja se pitanje imamo li dovoljno testova. Od epidemiologa vrlo često čujemo da “imamo testova dovoljno”, ali na populaciju od 3 miliona stanovnika koliko je to dovoljno testova.

Uzmemo li u obzir da postoji i potreba za komercijalnim testovima zbog različitih razloga (najčešće zbog putovanja i prelaska granice što traže zemlje u susjedstvu), a već je naglašeno da se za te potrebe ne mogu koristiti testovi iz donacija i koji su nabavljeni iz budžeta, niko ne može dati odgovor da li su verificirane zdravstvene ustanove nabavile testove i opremu iz vlastitih sredstava za te svrhe.

Potražnja za testovima u protekla tri mjeseca bila je veća od dostupnih testova na tržištu.

Uzmemo li u obzir i da je prestalo važiti stanje nesreće to će se odraziti i na način kako će zdravstvene ustanove nabavljati potrebne testove, odnosno ta procedura će trajati sigurno duže u procesu javnih nabavki.

I dok iz Tuzlanskog kantona otvoreno poručuju da imaju zaštitne medicinske opreme za narednih 15 dana te da će uskoro početi samostalno nabavljati opremu jer mjesec dana nisu ništa dobili na UKC Tuzla, drugi u zdravstvenom lancu još uvijek šute.

Mustafa Kadribegović koji obavlja dužnost direktora FUCZ-a dok je pod suspenzijom Fahrudin Solak, potvrdio je za Patriju da ih birokratske procedure i nadležnosti usporavaju u procesu podjele opreme koju imaju u skladištu, kao i raspodjeli donirane pomoći.

FUCZ čeka očitovanje Federalnog ministarstva zdravstva kako bi mogli početi sa podjelom opreme zdravstvenim ustanovama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79