Ime kandidata za direktora SIPA-e se pojavljuje u SKY aplikacijama: “Sumnja se da “šuruju” sa Radinkovićem?”

Ime kandidata za direktora SIPA-e se pojavljuje u SKY aplikacijama: “Sumnja se da “šuruju” sa Radinkovićem?”


Svi oni koji su koristili te aplikacije (Sky i Anom, op. a.) moraju biti procesuirani i nema zaštićenih, bez obzira na kojoj se funkciji nalazili”, izjavio je prošle godine ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.
Nešić je u petak predložio Slobodana Radinkovića, trenutnog načelnika Policijske uprave Doboj, za direktora SIPA-e, a kako Klix.ba saznaje njegovo ime se nalazi u Sky prepiskama osoba za koje je utvrđeno da se bave kriminalom i iz čijih se razgovora se može sumnjati da “šuruju” sa Radinkovićem.

Bio je maj ove godine kada je presretnut razgovor dvojice osoba koje su “sigurnosno interesantne”, a u kojem tada govore da će Radinković biti izabran za novog direktora SIPA-e i da će za načelnika PU Doboj postaviti “njegovog čovjeka koji će ih opet paziti”. Treba istaći da je tek krajem maja raspisan konkurs za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Jedan od aktera ovog razgovora je i Dario Jekić, inače sada kandidat za odbornika u Doboju. Policijske agencije su potvrdile da je on pod istragom zbog organizovanog kriminala, a ranije je i osuđivan za ubistvo. Osumnjičen je za više krivičnih djela, i to u okviru predmeta “Storage” koji je povezan sa aplikacijama Sky i Anom.

Ako ministar sigurnosti Nenad Nešić bude ostao pri svom stavu i izjavi s početka ovog teksta, onda bi morao biti upućen da je njegov prijedlog za direktora SIPA-e već kompromitovan.

Da policijske agencije u BiH već raspolažu s određenim informacijama o Radinkoviću očito je bilo prošle sedmice, nakon što je objavljena informacija da će on biti predložen za prvog čovjeka SIPA-e.

Naime, kako smo pisali proteklog petka, ministri iz Trojke (Zukan Helez, Elmedin Konaković i Edin Forto) najvjerovatnije će biti protiv Radinkovića zbog već spomenutih informacija. Oni će danas na sjednici Vijeća ministara BiH od Nešića tražiti da predloži drugo ime s liste najboljih kandidata.

Nešić je prije nekoliko dana kazao: “Vodio sam računa da se radi o profesionalcu, čovjeku koji je uspješno uradio sve do sada povjerene radnje i zadatke. A uvijek sam vodio računa i o tome da to bude konsenzus što se tiče srpskog korpusa”, rekao je Nešić.

No, da li će Nešić ostati pri prijedlogu i nakon ovoga, ostaje da se vidi danas. On je već najavio da ako Trojka bude blokirala ovo imenovanje, uslijedit će nove blokade i sa druge strane.

Za sada nije poznato kako će se HDZ-ovi ministri postaviti po ovom pitanju.

Slobodan Radinković je najveće lobiste u svojoj kandidaturi imao iz dobojske struje SNSD-a koju predvodi Obren Petrović dok za Darka Ćuluma najviše agituju oni okupljeni oko Nebojše Radmanovića.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija