Imena državnih parlamentaraca kojima se iz budžeta plaća stanarina: Stanarina od 475 KM

Koliko puta ste čuli da su političari preplaćeni. Da imaju ogromne pogodnosti. Jedan od segmenata za koji se politika izborila, da političari ne oskudijevaju ni u kojem pogledu je i stanarina.

Većina državnih parlamentaraca ne živi u Sarajevu, a zasjedanje koje bude zakazano uglavnom jednom mjesečno ili čak nekada ni toliko ne smije utjecati na glavobolju izabranom zvaničniku. Svi oni po zakonu imaju pravo na plaćenu stanarinu, makar nijednom ne došli u stan koji unajmljuju.

Parlament Bosne i Hercegovine nam je ustupio podatke o tome kojim parlamentarcima se plaća stanarina i u kojem iznosu. Podaci su nam ustupljeni nakon upita koji smo poslali u svrhu pisanja teksta o političarima i drugima iz javnog sektora kojima se iz budžeta plaća stanarina ili koji imaju pravo na korištenje službenog stana.

Iznos stanarine je različiti i kreće se od 219 pa do 475 KM.

Riječ je o iznosu mjesečne stanarine za zastupnike u Zastupničkom domu i delegate u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Stanarina je plaćena sljedećim zastupnicima iz Zastupničkog doma:

Borjana Krišto (HDZ) 219 KM;

Predrag Kožul (HDZ) 475 KM;

Mira Pekić (PDP) 450 KM;

Vlatko Glavaš (DF) 475 KM;

Zlatan Begić (DF) 460 KM;

Darijana Filipović (HDZ) 475 KM;

Nebojša Radmanović (SNSD) 475 KM;

Mirjana Lepić-Marinković (NS) 400 KM;

Mijo Matanović (HDZ) 475 KM;

Nenad Stevandić (US) 450 KM;

Snježana Bursać-Novaković (SNSD) 475 KM;

Obren Petrović (SNSD) 475 KM;

Sanja Vulić (SNSD) 475 KM;

Zukan Helez (SDP) 470 KM;

Dragan Bogdanić (SNSD) 475 KM.

Stanarina je plaćena sljedećim delegatima iz Doma naroda:

Bariša Čolak (HDZ) 219 KM;

Dragan Čović (HDZ) 219 KM;

Nikola Špirić (SNSD) 475 KM;

Denis Bećirović (SDP) 475 KM;

Munib Jusufović (SBB) 475 KM.

Dakle, od 57 zastupnika i delegata, za njih 20 se plaća stanarina, što mjesečno ukupno košta 8.587 KM. To na godišnjem niovu iznosi nešto više od 100.000 KM, a za cijeli mandat od četiri godine preko 400.000 KM.

Kao što smo ranije pisali, dešavalo se da pojedini koji rade u državnim strukturama koriste pravo na službeni stan ili plaćenu stanarinu bez obzira na to što imaju stan i/ili kuću u mjestu u kojem rade. Moguće su i manipulacije u vezi s prijavom adrese prebivališta. Osim toga, treba napomenuti da imaju naknade za odvojeni život i niz drugih naknada po različitim osnovama.

Visina naknade za zakupljeni stan onima u državnim organima može iznositi maksimalno do visine osnovice za obračun plata. Trenutno je ta osnovica više od 400 KM. Iznimka je onda kada to zahtijevaju posebni uslovi vezani uz osiguranje pojedinih osoba – visina naknade za zakup utvrđuje se posebnim ugovorom sa zakupodavcem.

Na nivou državne vlasti pravo na ovu naknadu imaju zaposleni čije je prebivalište udaljeno više od 80 kilometara od mjesta rada piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79