Imenovana nova šefica Odjela za organizirani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH

Novoimenovani v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić imenovao je Dianu Kajmaković za novu šeficu Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju, a Ozrenku Nešković na voditeljicu Posebnog odjela za ratne zločine, potvrđeno je za Klix.ba.

Naime, Kajganić je u petak razriješio dužnosti Ozrenku Nešković s pozicije šefice Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju i imenovao je na svoju bivšu funkciju, a Dianu Kajmaković imenovao za voditeljicu odjela koji se treba boriti s najtežim slučajevima kriminala i korupcije u državi.

Diana Kajmaković radila je na procesuiranju opasnih osoba i kriminalnih grupa u BiH, a neki predmeti su dugo plijenili pažnju domaće i šire javnosti, poput onog protiv Zijada Turkovića i njegove kriminalne grupe.

U vrijeme rada na predmetu “Tuković i ostali” dobijala je prijetnje smrću, a 2014. godine na njenom automobilu ispred zgrade u kojoj stanuje su presječeni kablovi za kočnice, što je okarakterisano kao pokušaj ubistva.

Kajmaković je bila jedna od kandidatkinja za v. d. glavnog tužitelja, ali je veće povjerenje dobio njen kolega Milanko Kajganić.

U svojoj namjeri da postane glavna tužiteljica nije uspjela ni 2019. godine, kada je tu poziciju dobila Gordana Tadić.

Tada je navela da bi se zalagala za to da se korupcija podijeli na višu, srednju i nižu.
Jednom prilikom je rekla da je sreća što u svom poslu ima punu podršku porodice.

“Imaju razumijevanja za posao kojim se bavim, svjesni su tereta i opasnosti koji nosi i nekako su naučili da se nose s tim. Djeca i danas osjete posljedice mog rada na velikim predmetima. Često su bili tema izrugivanja i zadirkivanja druge djece, preživljavali su stres zbog raznih napisa u novinama te raznih dešavanja koja su bila vezana za nas kao porodicu, dok je, s druge strane, kompletna ta situacija doprinijela tome da moja djeca brže sazriju, postanu jača i otpornija.

Balans je teško održavati, ali zahvaljujući podršci svog muža i svoje djece ja sam uspjela. Bilo je trenutaka kada sam mislila da neću uspjeti, da neću moći izdržati, jer ne bih voljela da privatni i poslovni život postanu jedno, iako je teško razdvojiti te dvije vrste života.

U nekim segmentima posla nisam mogla da razdvojim privatno i poslovno, ali morala sam, jer jedino tako možete ostati čiste glave i ispravno razmišljati.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79