Imenovana nova vlast u ovom kantonu: SDA, Hrvatski nacionalni pomak i Srpska sloga i jedinstvo u koaliciji

FOTO: VLADA LK

Livanjski kanton nakon više od godinu dana političkih previranja je konačno dobio novu vladu bez Čovićevog HDZ-a, a parlamentarna većina je svečano potvrđena na drugoj vanrednoj sjednici Skupštine Kantona 10, koja je danas održana u Tomislavgradu.

Novu Vladu Livanjskog kantona čine Hrvatski nacionalni pomak (HNP) sa pet zastupnika, HDZ 1990 sa četiri zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNS) i Stranka demokratske akcije (SDA) sa po dva zastupnika te po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva, te samostalni zastupnici Stipe Galić i Marija Bagarić, koji su napustili HDZ-a BiH.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio predsjednik Skupštine Livanjskog kantona Jozo Ćosić koji je ujedno i lider kantonalnog HDZ-1990, te je glavne pregovore vodio zajedno sa HNP-om čiji je predsjednik Ivan Vukadin dobio legitimitet mandatara za sastavljanje nove vlade u tom kantonu.

Za predsjednika Vlade imenovan je Ivan Vukadin, ministar finansija je Ivan Ćubela, ministar unutarnjih poslova Mario Lovrić, ministar privrede Miroslav Jaglica, ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Ante Tadić, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Sead Hadžijahić, ministrica rada,zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dijana Novković-Pećanac dok je ministar pravosuđa i uprave Aleksandar Rodić.

Prije imenovanja Vlade održana je i redovna sjednica Skupštine na kojoj je usvojen Budžet Kantoina 10 za 2024. godinu težak 122.471.546 KM kao i Zakon o izvršavanju budžeta u tom kantonu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79