Imunizacija u BiH: Stanovništvo čeka, vakcina nema ni za sve u zdravstvu

Koliko smo daleko od kontrole pandemije, ako tek završavamo sa imunizacijom radnika u zdravstvu?

Nisu dostupni zvanični podaci o tome koliko ljudi je do sada vakcinisano u našoj zemlji. Ono što znamo je da masovna imunizacija nije počela. Vakcinisani su, za sada, tek radnici u zdravstvu.

U Federaciji – pet hiljada doniranih doza raspoređeno je u sve kantone i skoro sve doze su potrošene za prvi krug imunizacije zdravstvenih radnika.

U Brčkom – niti jedna donirana doza. Nezvanično, oko 120 zdravstvenih radnika se, samoinicijativno vakcinisalo u Srbiji.

U Republici Srpskoj 2.360 zdravstvenih radnika vakcinisano je u susjednoj Srbiji. Od prvog kontigenta od 1.000 vakcina, imunizovano je 970 zdravstvenih radnika. Ukupno je u RS, za ove potrebe predviđeno 10 hiljada vakcina.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS potvrđeno nam je da se od ostatka od ovih 10.000 vakcina počela vakcinacija štićenike staračkih domova i starije od 65 godina.

Medicinske sestre su one koje vode stalnu brigu o covid bolesnicima. Njihove smjene su duge, a nerijetke su one koje kod kuće čekaju članovi porodice koji su u rizičnim grupama kada je u pitanju kovid.

Hata Ridžić je medicinska sestra Invektivnog odjela Kantonalne bolnice Travnik. U kontaktu sa kovid pozitivnim od samog početka epidemije: “Jedna sam od 240 vakcinisanih ovdje. Nadamo se da će sad poslije vakcinacije prilazak pacijentu biti puno lakši, s manje straha. Samim tim, vakcinaciju smatram kao izlazak iz situacije u kojoj se trenutno nalazimo”.

Vakcinacija ne smije biti upitna, poručuje struka. Optimistične poruke: stalo se u kraj i gorim pošastima.

“Ja sam stariji ljekar, tri godine do penzije. Ko nije vidio velike boginje, veliki kašalj, poliomielitis, ko nije vidio šta je tuberkuloza radila i kad se to uspjelo vakcinama reducirati – onda neshvatljivo je da neki medicinski radnik odbija vakcinaciju”, kaže prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK-a.

Dr. Jasmina Bošnjić internist je u Kovid bolnici UKC-a Tuzla: “Vakcinacija je praktično jedno od najjačih oružja moderne medicine i moderne nauke. Ne treba podlijegati pričama sa portala i antivakserskim politikama”.

Prioritetno je zaštititi zdravstveni sistem koji je na izmaku. Ostaje pitanje – da li vlasti koje su zaključale većinu djelatnosti u državi kupuju vrijeme bi obezbijedili vakcine za masovnu imunizaciju?


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79