Imunolog Jasenko Karamehić: Pojava delta soja u BiH je izgledna

Pitanje je dana kada će se delta soj koronavirusa pojaviti u Bosni i Hercegovini. Naime, ovaj mutirani virus već je zabilježen u Hrvatskoj, a zbog straha od širenja zaraze mnoge zemlje Evrope pooštrile su epidemiološke mjere.

Kako nam je rekao Jasenko Karamehić, jedan od najeminentnijih imunologa, farmakologa i stručnjaka u BiH, pojava delta soja koronavirusa vrlo je izgledna i u našoj zemlji jer je već otkriven u Hrvatskoj, ali i u Evropi.

Brzo se širi

– Zabilježen je u splitskoj županiji, gdje je već evidentirano nekoliko slučajeva zaraze. Delta virus je vrlo kontagiozan, brže se širi i javlja se teža klinička slika kod zaraženih, a jedino što ga izdvaja od običnog koronavirusa je to što se ne gube čula mirisa i okusa – rekao je Karamehić.

Radi se o mutiranom virusu, navodi Karamehić, a što ga čini opasnijim od prethodnih.

– U svemu ovome dobro je to što su klinička ispitivanja pokazala da postojeće forme vakcina „Pfizer“ i „AstraZeneca“ relativno dobro pokrivaju virus. Sada je idealna prilika da se stanovništvo masovno vakciniše, dok su brojke zaraženih u padu. Vakcinacija je jedini način da se zaštitimo od delta soja virusa, ali i najavljenog četvrtog vala – naveo je Karamehić.

Kolektivni imunitet

On naglašava i to da je krajnje vrijeme da vlast nabavi vakcine, a ne da samo obećava. Ako se barem dvije trećine stanovnika ne vakciniše, što je dovoljno za kolektivni imunitet, slijedi nam gori scenarij od onog koji je bio u martu ove godine.

Brojne zemlje na udaru

Mnoge zemlje suočavaju se s novim rastom broja zaraženih koji su djelimično povezani s delta varijantom, a koja je već prouzrokovala novo širenje zaraze u Velikoj Britaniji. Australija je u petak zatvorila dijelove Sidneja, a Izrael je uveo obavezu nošenja maski u zatvorenom. Moskva se vraća na rad od kuće, a Portugal je privremeno prekinuo popuštanje mjera, dok Španija ima novo žarište koje je proizvelo studentsko putovanje na Baleare piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79