Incident: Bačen suzavac u Skupštinu nakon što je usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u načelu

Poslanici Skupštine Crne Gore danas od 11 sati raspravljaju o Prijedlogu zakona o slobodi vjere.

Poslanik Slaven Radunović kazao je da klub DF-a neće dozvoliti da se izglasa zakon.

– Fizički vam nećemo dozvoliti da obavite čin glasanja. Morat ćete da nas ubijete ili pohapsite i da nas iznesete odavde, neka gleda čitava Crna Gora – kazao je Radunović.

S druge strane, reagirao je premijer Duško Marković.

– Siguran sam da u Crnoj Gori ima dovoljno pameti da oružje miruje. Mala Crna Gora treba da ima pameti i mudrosti – istaknuo je Marković.

Predrag Bulatović je rekao:

– Ništa se ne završava noćas. Evo, ako ćete da ostanete sami, ja ću da krenem na vas, evo smo istih godina.

Poslanik Nebojša Medojević kazao je da je u hodniku 18 pripadnika Službe bezbjednosti s gas-maskama.

Milan Knežević rekao je da su sinoć dobili blagoslov od patrijarha da svuda i na svakom mjestu brane Srpsku pravoslavnu crkvu.

– Mitropolite Amfilohije, tražim da, ukoliko prođe ovaj zakon, ne kunete nikoga iz parlamentarne većine i Vlade, već da prokunete Milu Đukanovića i njegovo potomstvo dok je vijeka i svijeta zbog ovoga što je uradio od naše crkve, od naših svetinja i od onoga u šta vjerujemo. Tražim od vas da, ako prođe sve ovo, onaj ko je zaslužan za sve ovo, bude proklet od vas s trona sv. Petra – kazao je Knežević.

Poslanik Andrija Mandić kazao je da ima informaciju da su počela hapšenja ljudi koji su blokirali saobraćaj u Zeti.

– Ja sam učestvovao u ratu 1991., učestvovao sam u ratu 1999., nisam bio kukavica. Pozivam sve svoje ratne drugove iz 1991 i 1992. da budu spremni. Imate ponudu Mitropolije, ako je ne prihvatite, možete biti spremni za ono najgore – poručio je Mandić.

Poslanik Milan Knežević kazao je da je zbog večerašnje blokade puta u Zeti uhapšen njegov brat.

– Vas dužim, gospodine Markoviću, jer ste Vi dali riječ. Ako mome bratu bude falila dlaka s glave, vas dužim. Pred cijelom Crnom Gorom vam to kažem – kazao je on.

Parlament je upravo završio diskusiju o Prijedlogu zakona.

Demokratski front ne dozvoljava da počne sjednica Odbora za ljudska prava dok se svima ne dostave amandmani u štampanoj formi.

– Neće se ovdje naslijepo dizati ruke – kazao je poslanik Milutin Đukanović.

Zakonodavni odbor ipak je počeo sjednicu. Članovi raspravljaju o amandmanima, nakon čega je planirano da poslanici konačno glasaju.

U 22 sata, kako prenose crnogorski mediji, održat će se Kolegijum predsjednika Skupštine, na kojem će dogovoriti šta dalje.

Odbor za ljudska prava odbacio je više amandmana na Zakon o slobodi vjeroispovijesti koje je večeras u skupštinsku proceduru uvrstio Demokratski front, a koje im je dostavila Mitropolija.

U toku je sjednica Zakonodavnog odbora. Nastavak zasjedanja Parlamenta najavljen je nakon kolegijuma predsjednika Skupštine.

DF je tražio da se rad za večeras prekine i nastavi sutra, ali predsjedavajući tih skupštinskih tijela to nisu odobrili.Odbori su do prekida odbili 58 amandmana koje je podnio DF.DF je oko stotinu amandmana na Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koje im je dostavila Mitropolija, uvrstio večeras u skupštinsku proceduru.

Za Prijedlog zakona u načelu glasalo je 45 poslanika za, dok je jedan bio uzdržan.

Skupština nije prihvatila tri amandmana DF-a koje im je dostavila Mitropolija – 101, 102 i 103, nakon čega je određena nova pauza, a potom bačeno pirotehničko sredstvo.

U sali je bio premijer Duško Marković i ministri.

Poslanici DF-a traže da se sjednica odloži za sutra. U sali se trenutno nalazi skupštinsko obezbjeđenje koje je stalo između predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i poslanika opozicionog DF-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79