Incident u Bileći: Nastavnik davio učenika na času, roditelji traže odgovornost škole

Republički inspektor za prosvjetu je tokom sprovođenja inspekcijskog nadzora u bilećkoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” a u vezi sa “sukobom” između nastavnika i učenika, utvrdio da je došlo do propusta u radu organa upravljanja i rukovođenja navedenom ustanovom, pišu Nezavisne.

Vanredni ispekcijski nadzor je obavljen 8. februara, a u vezi predstavke roditelja učenika koji ukazuje na moguće nasilničko ponašanje nastavnika tehničkog obrazovanja prema učeniku.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti republički inspektor za prosvjetu i sport je donio rješenje kojim je naloženo Školskom odboru OŠ ‘Sveti Sava’ Bileća da poništiti svoju odluku kojom je uvažio prigovor nastavnika i poništio rješenje direktora o pokretanju postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti radnika”, naveli su za “Glas Srpske” u Inspektoratu RS.

Osim toga, rješenjem inspektora naloženo je da OŠ “Sveti Sava” Bileća, zastupana po odgovornom licu to jest direktoru, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti povrede radnih obaveza sprovede u skladu sa propisanim zakonskim i podzakonskim odredbama.

“Republička uprava za inspekcijske poslove će pratiti izvršenje naloženih mjera, te u slučaju neizvršavanja obaveza pokrenuti postupak prinudnog izvršenja, a o preduzetim mjerama će obavijestiti resorno nadležno Ministarstvo prosvjete i kulture”, dodali su iz Inspektorata RS.

Bilećanin Mirko Vučković tvrdi da je njegovog sina, učenika devetog razreda na času tehničkog fizički napao nastavnik B. B.

Mirko iz Bileće očajan: Nastavnik u školi davio njegovog sina, a ovom su djeca ogledalo svojih roditelja

Konflikt se dogodio krajem oktobra prošle godine i nakon toga pokrenut je disciplinski postupak, ali nakon što je nastavnik uložio prigovor, Školski odbor je prekinuo proceduru.

Kontrole Prosvjetna inspekcija je u toku prošle godine izvršila 859 kontrola u Srpskoj. U 165 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu kojih su inspektori naložili 147 upravnih mjera i 42 prekršajna naloga u vrijednosti od 69.500KM.

Najveći broj nepravilnosti utvrđen je prilikom kontrole konkursa za prijem nastavnika i stručnih saradnika, vođenja matičnih knjiga u školama, izbor nastavnika i stručnih saradnika u školama i druge.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79