Incident u Srbiji: Sredstvo za dezinfekciju dospjelo u respiratore Covid bolnice

Sredstvo za dezinfekciju dospjelo je u respiratore dva pacijenta hospitalizovana u Covid bolnici u Kruševcu.

Zahvaljujući blagovremenoj reakciji medicinskih radnika koji su uočili da postoji problem sa destilovanom vodom, spriječene su posljedice po oboljele priključene na aparate za mehaničku ventilaciju.

Nakon ovog incidenta, kako je objavio Telegraf, pooštrena je procedura pripreme rastvora za ovlaživanje kiseonika, što uključuje imenovanje osobe nadležne za kontrolu čistoće posude koja se za tu svrhu upotrebljava.

Direktor niškog Univerzitetskog Kliničkog centra Zoran Perišić, ističe da nijednom pacijentu nije bilo ugroženo zdravlje, jer je problem primijećen na vrijeme.

“Rastvor za ovlaživanje kiseonika je destilovana voda koja se priprema u našem odseku za hemodijalizu u bolnici u Kruševcu. Rastvor se priprema u posebnim posudama koje se svaki put dezinfikuju. U subotu sam obavešten da se prethodne noći desilo da sredstvo za dezinfekciju nije bilo potpuno uklonjeno, a da je u posudu sipana destilovana voda za respiratore.

Naglašavam, da se ta tečnost ne sipa u centralni sistem, nego u rezervoare za svaki respirator za pojedinačne pacijente. Dezinfekciona tečnost je imala istu konzistenciju i boju kao i destilovana voda, ali je prilikom sipanja rastvora u respirator drugog pacijenta, primećeno da mu je miris drugačiji. Odmah je sve zaustavljeno tako da pacijenti taj rastvor nisu inhalirali i nikakve štete po njih nije bilo. Da su udahnuli dezinfekciono sredstvo, sigurno bi imali snažnu iritaciju ali je blagovremenom reakcijom to sprečeno a cela serija koja je spremljena u tom aktu, je povučena”, objašnjava Perišić.

“U ponedeljak sam sa svojim saradnicima uradio vanredni inspekcijski nadzor, a u utorak je bila i Zdravstvena inspekcija. Nadzorom je ustanovljeno da je napravljena greška prilikom prilikom ispiranja posude jer nije uklonjena kompletna količina dezinficijensa. Kolika je bila koncentracija tog sredstva, da li je bilo opasno, agresivno, to ne mogu da kažem. Važno je da je na vreme prepoznato jer destilovana voda ne sme da ima promene ni u boji, niti u mirisu ni ukusu”, kaže direktor niškog UKC.

Ističe da je isključena mogućnost da je došlo do slučajne zamjene boca destilovane vode i dezinficijensa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79