Incident u zraku: Njemački avioni presreli ruski izviđački avion iznad Baltičkog mora

Njemački borbeni avioni presreli su ruski izviđački avion iznad Baltičkog mora kada se približavao njemačkom vazdušnom prostoru, objavili su lokalni mediji u utorak.

U subotu je ruski špijunski avion identificiran u međunarodnom vazdušnom prostoru kod njemačkog ostrva Ruegen u Baltičkom moru, što je izazvalo uzbunu njemačkih vazduhoplovnih snaga, objavio je dnevni list “Bild”.

Švedski vazdušni prostor

Zbog toga su dva Eurofajtera poletjela iz vazduhoplovne baze Lage u sjeveroistočnoj državi Meklenburg – Zapadna Pomeranija da bi ispratili ruski avion dalje od njemačkog vazdušnog prostora.

Do ovog incidenta došlo je nakon ruskog kršenja švedskog i danskog vazdušnog prostora do kojeg je navodno došlo u petak.

– Ruski avion AN-30 narušio je švedski vazdušni prostor u petak naveče – saopšteno je iz švedskog Ministarstva odbrane.

Pozvan ambasador

Dodaje se da je avion letio istočno od Bornholma, danskog ostrva na Baltiku, prije nego što je krenuo prema švedskoj teritoriji.

Nakon toga Danska je pozvala ruskog ambasadora u Ministarstvo vanjskih poslova.

Ovu vijest objavio je i NATO.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79