Industriju žele sve tri stranke: Izvoz oružja raste, a tu je i gradnja termoblokova

Namjenska industrija u Federaciji BiH jedna je od najunosnijih i najperspektivnijih oblasti privrede, zbog čega i ne čudi veliki interes svih političkih stranaka da se dokopaju upravo ovog resora u narednom mandatu. U prethodnoj godini, namjenska industrija je ostvarila izvoz u vrijednosti od oko 205 miliona KM, što je za oko pet posto više nego godinu ranije, kada je izvezeno oko 194 miliona maraka.

Još je rano

Neke od najuspješnijih fabrika namjenske industrije su Igman iz Konjica, zatim Unis Ginex iz Goražda, vogošćanski Pretis, BNT Novi Travnik, bugojanski Binas, te Vitezit. Sve ove fabrike čine ovaj resor jednim od najpotentnijih za ulaganja, ali i najprivlačnijim za upravljanje, zbog čega ne čudi ni interes koji su stranke za njega iskazale.

Aktuelni federalni ministar energije, rudarstva i energetike Nermin Džindić, kadar SBB-a jako blizak premijeru Fadilu Novaliću (SDA), već je izrazio interes da ostane na čelu resora. Najava da bi upravo Novalić, s kojim je Džindić prilično blizak, mogao ponovo sjesti u premijersku stolicu, otvorila je i mogućnost imenovanja Džindića na mjesto ministra u ovom resoru, piše Oslobođenje.

Ali kako nam je rečeno, sa SDA, ali ni unutar SBB-a, još uvijek se nije govorilo o resorima.

– Istina je da je ministar Džindić jako dobro vodio ovaj resor, ali prerano je da govorimo o raspodjeli resora, jer još uvijek nije ni odlučeno je li moguće ući u vlast sa SDA ili ne, kazala nam je Lejla Vuković, predsjednica Glavnog odbora SBB-a i poslanica u Skupštini TK-a, koja je bila dio delegacije koja se sastala sa SDA u Sarajevu.

Za ovaj resor godinama je zainteresovan i Mirsad Kukić, nekadašnji član SDA, sada osnivač i predsjednik PDA. Kukić je godinama nastojao da preuzme ovaj resor, smatrajući da će to biti garancija za uspješno realizovanje njegovog dugogodišnjeg plana izgradnje Termoelektrane Banovići, koji je nakon razlaza sa SDA gotovo bio doveden u pitanje.

Podsjećamo, Kukić je još 2015. godine preko Sindikata rudara RMU Banovići Bakiru Izetbegoviću poslao pismo sa potpisima više od 3.000 rudara, u kojem su tražili da federalno Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva pripadne “dokazanim kadrovima SDA iz TK-a”. Prvi čovjek PDA nakon jučerašnjeg sastanka u sjedištu SDA kazao je kako o tom resoru nije razgovarano.

– Danas nije uopšte bilo priče o raspodjeli vlasti. Ako se uđe u koaliciju, onda će to biti ministri koalicije i onda tu nema problema. Nismo razgovarali o rješenjima što se tiče Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, to niko nije spomenuo, istakao je Kukić za Oslobođenje.

Stari interesi

Ipak, u SDA su spremni na ovakav zahtjev Kukića.

– Kukića je oduvijek interesovao ovaj resor i siguran sam da će on to tražiti ukoliko se uspostavi neka koalicija. Ali, nisam siguran da je SDA spremna prepustiti taj resor. Što se tiče SBB-a i Džindića, nisam čuo da je dosad govoreno o temi ovog resora, rekao nam je Safet Softić, jedan od potpredsjednika SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79