Infografika: Ko najviše vakciniše u regiji? Na kojem je mjestu BiH?

U svijetu je do sada potpuno vakcinisano (građani koji su primili sve doze propisane protokolom vakcinacije) svega 5,2 posto ukupne populacije.

Podaci naučne online publikacije „Our World in Data“ pokazuju da je evropski prosjek dosta veći i da je na Starom kontinentu potpuno vakcinisano 15,1 posto od ukupne populacije.

Svjetski rekorder je Izrael, gdje je gotovo 60 posto od cjelokupne populacije potpuno vakcinisano.

U Evropi utrku u vakcinaciji predvodi Ujedinjeno kraljevstvo sa gotovo 35 posto populacije koja je potpuno vakcinisana, dok je Mađarska na drugom mjestu, sa nešto više od 33 posto potpuno vakcinisanih.

Treća u Evropi i ubjedljivo prva u regiji Zapadnog Balkana je Srbija sa više od 28 posto potpuno vakcinisanog stanoništva. Slovenija je na drugom mjestu sa nešto više od 17 posto potpuno vakcinisanih, zatim Hrvatska sa nešto iznad 10 posto i Crna Gora sa 8,5 posto.

Na dnu liste su Sjeverna Makedonija gdje je poptuno vakcinisano oko 2 posto stanovništva i Bosna i Hercegovina sa 1,34 posto potpuno vakcinisano stanovništva, piše Al Jazeera.

Pema podacima Our World in Data, Kosovo do datuma pisanja teksta nema potpuno vakcinisanih.

Kosovo se ipak nalazi u bazi podataka o broju vakcinisanih sa najmanje jednom dozom vakcine – dosad je bar jednom dozom vakcinisano 2,8 posto populacije i stim postotkom Kosovo se nalazi se na dnu liste zemalja iz regije.

I ovdje dominira Srbija sa više od 35 posto populacije koja je primila bar jednu dozu vakcine.

Slovenija je druga sa 31 posto, Hrvatska 29,7 posto, dok je u Crnoj Gori barem jednu dozu primilo nešto iznad 20 posto populacije.

U Sjevernoj Makedoniji dosad je 10,8 posto populacije vakcinisano jednom dozom, a u BiH 5,76 posto.

U nastavku nudimo pregled toka vakcinacije u regiji od početka 2021. godine,

Srbija, koja je u već na početku godine nabavila veće količine vakcina, najranije je započela proes masovne vakcinacije.

Veći skok u postotku vakcinisanih posebno je primjetan početkkom maja, najviše u Crnoj Gori, ali i Sjevernoj Makedoniji.

Detaljnije istražite u grafikonima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79