Informisali smo predstavnike ambasada da idemo u vraćanje nadležnosti RS-a

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obratio se novinarima nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima pojedinih zemalja EU u Lukavici.

Iako su na sastanak bili pozvani predstavnici 28 ambasada, došlo ih je tek 11, od čega su većinom bili službenici a ne ambasadori.

Dodik, pak, tvrdi da ih je bilo 14 ili 15 te da je važno da je imao priliku da “značajnim zemljama” EU saopći svoje stavove.

Dodik pravi svoju vojsku: 80% Srba iz OS BiH će preći u novu formaciju

“Mi smo rekli da će RS nastaviti sa svojim aktivnostima vezano za ustavno ponašanje, zbog nepovjerenja i kršenja Dejtonskog sproazuma. Nama je cilj da očuvamo ustavni poredak”, rekao je Dodik.

Naveo je da nisu protiv teritorijalnog integriteta BiH, već za “ustavnu poziciju RS koja je jasna”.

“RS će poduzeti mjere koje idu ka tome. Narednih dana ćemo u Narodnoj skupštini ići ka tome da RS povuče saglasnost za reformu vojske, VSTV-a i fiskalnog sistema i UIO-a. Donijet ćemo zakone o neprimjenjivanju zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, to je oko 140 zakona, zakoni o Tužilaštvu, SIPA-i, OSA-i i drugi”, rekao je Dodik.

Dodao je da o tome nema pregovora i da oni koje zanima samo mogu biti informirani.

Naveo je da je jedno od zapažanja koja su se čula da bi RS mogla biti izolirana. No, tvrdi da je dobio informaciju da Evropska komisija neće uvoditi sankcije nijednom pojedincu iz RS-a, a da ostaje da se vidi da li bi to mogla učiniti neka zemlja pojedinačno.

Dodik dobio odgovor EU: Stav svih 27 zemalja članica Europske unije, koji je veoma jasan, a to je da EU podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH!

“Ovo nije secesija, ovo nije otcjepljenje”, zaključio je Dodik.

Dodik je optužio Ustavni sud BiH da je “jedna kriminalna organizacija koja je sve ovo vrijeme kršila Ustav”.

On je kazao da njihove namjere ne može da zaustavi ni Evropska komisija ni SAD “ni ovi Englezi koji su sve ovo zakuhali” piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79