Inicijativa nakon posjete Stanivukovića: Odlazak na Tuzlansku kapiju treba bude obavezan

“Ne mogu prihvatiti da se ceremonijalne, svečane i protokolarne posjete političkog karaktera Tuzli odvijaju bez obaveznog i javnog iskazivanja pijeteta prema žrtvama. Izražavanje poštovanja i prema žrtvama Tuzlanske kapije trebalo bi biti nezaobilno prilikom svake zvanične posjete Tuzli, zatražio je vijećnik dr. Zijah Rifatbegović.

U inicijativi koju je podnio GV Tuzla, on ističe da je ponukan nedavnom posjetom gradonačelnika Banje Luke, svom tuzlanskom kolegi Jasminu Imamoviću.

Rifatbegović, koji je vijećnik SDA, navodi da je “dijalog o sadašnjosti i zajedničkoj budućnosti neophodan, kao i da su inicijative koje vode ka obnavljanju veza i uspostavljanju saradnje potrebne i poželjne”.

Ipak – dijalog o budućnosti je neiskren i neplodan bez otvorenog razgovora o prošlosti.
25. maja 2021. godine smo obilježili bolnih 26 godina od Zločina nad tuzlanskom mladošću – masakra na Kapiji, kad je tragično život izgubila 71 Tuzlanka i Tuzlak, a njih 150 ranjeno. Prosjek starosti ubijenih je bio 24 godine. Tragediju koja se tad nadvila nad Tuzlom i danas žive porodice poginulih, preživjeli, kao i svi mi koji smo njihovoj boli svjedočili i svjedočimo joj i danas, piše politicki.ba.

Čim je došao u Tuzlu, Stanivukovića upitali hoće li posjetiti kapiju: Evo šta je odgovorio!

Pred Sudom BiH je za ovaj zločin pravomoćno osuđen general Vojske RS Novak Đukić, koji je potom prebjegao u Beograd i tamo živi slobodno, dok se pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od februara 2016. godine vodi postupak za priznanje i izvršenje pravnosnažne krivične presude Suda BiH protiv njega.

Stoga ne mogu prihvatiti da se ceremonijalne, svečane i protokolarne posjete političkog karaktera Tuzli odvijaju bez obaveznog i javnog iskazivanja pijeteta prema žrtvama ovog zločina, kao što ne mogu prihvatiti ni relativiziranje, negiranje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i holokausta”, napisao je dr. Rifatbegović u Inicijativi.

On je pozvao GV da se izglasa stav da je “obavezni dio svih zvaničnih, svečanih i političkih posjeta, javnih događaja koji uključuju posjete i istupe u javnosti političara, državnika, državnica, gradonačelnica i gradonačelnika, bude uvršteno i obavezno poklanjanje žrtvama, poginulima na Tuzlanskoj kapiji”.

Ne zato što ne želimo naprijed. Ne zato što smo ostali zarobljeni u ratu. Tražimo da se žrtvama pokloni jer je to naša obaveza, jer je to čin poštovanja prema ovom gradu i jedini znak iskrene namjere za uspostavljanjem boljih odnosa i otvorenog razgovora o budućnosti”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79