Inicijativa u Parlamentu BiH: Ako birač ne izađe na izbore, uskratit će mu se pravo na izdavanje dokumenata

Delegat iz Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić podnio je danas inicijativu za uvođenje obaveznog glasanja na izborima u BiH.

Miletić je inicirao da Interresorna radna grupa razmotri dopunu i izmjenu Izbornog zakona BiH. Prema izmjenama, član 1.4 zahtijevao bi da svaki državljanin BiH s navršenih 18 godina života ima pravo i obavezu glasati i biti biran, sukladno odredbama ovog zakona, javlja Klix.ba.

Ako birač ne glasa na izborima bit će sankcioniran tako da mu je uskraćeno pravo za izdavanje dokumenata na najmanje tri mjeseca koja se odnose na građanska stanja (putne isprave, osobni dokumenti, prometna dozvola, registracija vozila).

Birač neće biti sankcioniran ako može opravdati svoj neizlazak na izbore (invalidnost, bolest, službeno putovanje i sl.) u postupku pred nadležnim organom koji izdaje traženi dokument.

Procedure koje definiraju postupanje iz ove oblasti uključujući nadležnost pojedinih organa će donijeti Središnje izborno povjerenstvo BiH posebnim pravilnikom.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79