Inicijativa za subvencioniranje produženog boravka u osnovnim školama KS

Inicijativa za subvencioniranje produženog boravka u osnovnim školama, koja je podnesena u Skupštini Kantona Sarajevo u novembru 2023., dobila je potporu zastupnice Vildane Bešlije iz stranke Naša stranka. Bešlija, zagovornica ove inicijative, istaknula je važnost prilagodbe obrazovnog sistema savremenim potrebama roditelja i djece.

Bešlija je u Skupštini KS predložila smanjenje minimalnog propisanog broja djece potrebnog za organiziranje produženog boravka u školama. Navela je da savremeni način života nameće roditeljima potrebu brige o djeci nakon redovne nastave dok su oni na poslu te da pojedine škole nemaju dovoljan broj zainteresiranih roditelja prema minimalnom propisanom broju. Ovakva situacija može rezultirati time da roditelji upisuju djecu u škole koje organiziraju produženi boravak, a koje su često udaljenije od njihovog prebivališta.

S obzirom na rastući broj upita i interesa roditelja, Bešlija je najavila da se radi na analizi najboljeg modela subvencioniranja produženog boravka. Ova analiza ima za cilj prilagoditi pristup i osigurati veću dostupnost produženog boravka u školama. Također, Bešlija je naglasila da će posebna pažnja biti posvećena organizaciji aktivnosti tiokom raspusta, čime bi se dodatno olakšao teret porodicama u kojima oba roditelja rade.

Zastupnica Bešlija putem svog Facebook profila obavijestila je javnost da se radi na analizi najboljeg modela za subvencioniranje produženog boravka, a nakon usvojenog budžeta za tekuću godinu. Očekuje se da će smanjenje propisanog broja djece za organizaciju produženog boravka pridonijeti većoj dostupnosti ove usluge u školama širom Kantona Sarajevo. Planira se i širenje ove inicijative na veći broj škola kako bi od naredne školske godine više institucija moglo organizirati produženi boravak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79