Iniciran sistem za evidenciju i praćenje poricanja genocida u BiH

Iniciran sistem za evidenciju i praćenje poricanja genocida u BiH


Novu web platformu “Negatorigenocida.info”, usmjerenu na evidentiranje i praćenje poricanja genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, pokrenulo je Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Kao sredstvo za suzbijanje svih oblika relativizacije ili slavljenja zločina presuđenih na međunarodnim ili domaćim sudovima, dizajnirana je ova platforma.

“Stranica je pokrenuta s ciljem da objedini sve informacije o pojedincima, grupama ili organizacijama koje negiraju genocid, veličaju ratne zločince ili podržavaju ideje osuđene pred sudovima. Svaka negacija ili glorifikacija će biti pažljivo dokumentovana i analizirana, te proslijeđena nadležnim institucijama, uključujući i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, radi daljnjeg postupanja”, naveli su.

Udruženje poziva građane da im se obrate putem e-maila na adresu udruzenje.drzava.torture@gmail.com.

Ako posjeduju informacije o negiranju genocida ili veličanju ratnih zločinaca, neka se jave.

“Negiranje genocida i ratnih zločina kažnjivo je po Krivičnom Zakonu Bosne i Hercegovine. Veličanje presuđenih ratnih zločinaca također je kazneno djelo prema važećim zakonima. Budimo zajedno na strani pravde Zajedno možemo suzbiti širenje laži i netačnih informacija o ratnim zločinima, te izgraditi društvo koje se suočava s prošlošću i teži pravdi za žrtve”, zaključili su.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija