Inspekcija još uvijek na terenu u “Ajdinovićima”: Bit će uzeto 40 uzoraka hrane

Ekipa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, policijska ekipa, te Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona još uvijek se nalaze u hotelu Sportsko-rekreativnog centra “Ajdinovići”, a gdje su utvrđuju uzroke koji su izazvali simptome trovanja kod desetero djece.

Na licu mjesta saznajemo da je do sada uzeto deset uzoraka hrane koji će biti testirani, a da će ih se, ukupno, uzeti čak 40.

Pogledajte trenutno stanje u “Ajdinovićima”: Centar ne radi, Uprava na vanrednom sastanku, 10 djece u bolnici, dvoje u teškom stanju

Podsjetimo, nakon što je jutros na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a hospitalizirano desetero djece sa simptomima trovanja, a koja su boravila u Sportsko-rekreativnom centru “Ajdinovići” kod Olova, ekipa “Avaza” posjetila je ovaj centar.

Novinarske ekipe, očekivano, nisu bile poželjne u Ajdinovićima. Radnik na ulazi nam tvrdi da centar danas, zbog događaja od protekle noći, ne radi, iako su ulaz u centar i hotel uredno radili.

   Na prostoru dječije igraonice, ali i sportskim terenima, zabilježili smo kako se uredno nalaze druga djeca, također, sportisti. Niko od nadležnih iz SRC “Ajdinovići”, na našu molbu, nije htio dati izjavu.

U nekoliko navrata smo zamoljeni da napustimo prostor oko “Ajdinovića”. Inače, ranije su iz Klinike za infektivne bolesti KUCS-a, kazavši da je u ovoj ustanovi hospitalizirano desetero djece s povišenom temperaturom, proljevom i povraćanjem.

– Dvoje djece ima izraženu težu kliničku sliku, dok su ostala djeca sa srednje teškom kliničkom slikom. Djeca su zbrinuta adekvatnom terapijom i pod nadzorom su ljekara – saopćeno je iz KCUS-a.

Još se ne zna uzrok trovanja djece, međutim, sumnja se na salmonelu.

U jutarnjim satima oglasio se Amer Čulov, direktor prodaje i marketinga SRC “Ajdinovići”, kazavši da je još rano govoriti o uzroku.

– Niko ne može još reći šta je tačno, ali neka naša praksa kaže da je moguće da je prehlada želuca. Piju puno hladnih sokova, ćevapi, pljeskavice i na sve to hladna voda, onda idu na treniranje. Tako da niko još sigurno ne može reći šta se tu tačno desilo – izjavio je on za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79