Inspekcija kaznila sarajevska kina sa 7.000 KM zbog kršenja epidemioloških mjera

 

Gužve u sarajevskim kinima već sedmicama su svakodnevna pojava.

Zbog velike popularnosti pojedinih filmova u velikim salama bude više od 150 gledalaca čime se ozbiljno krše trenutne epidemiološke mjere koje su na snazi.

U posljednja tri mjeseca sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) izvršili su 11 inspekcijskih nadzora u kinima u Kantonu Sarajevo.

Inspektori su utvrđivali provedbe člana 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (“Službene Novine FBiH”, broj 29/05), kao i Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministrstva zdravstva za pozorišta i kina, te preporuke Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

– Najčešće utvrđeni nedostaci odnosili su se na nenošenje zaštitne maske posjetilaca, nepropisno deklarisano sredstvo za dezinfekciju podnih površina, subjekt nadzora ne vodi evidenciju o svakodnevnom čišćenju i dezinfekciji i nepoštivanje propisane distance između posjetilaca prilikom kupovine karti što je ujedno i najčešći nadostatak, posebno u periodu projekcije “novih filmova”.

Podsjećamo da je shodno aktuelnoj naredbi dopušteno okupljanje ne više od 50 osoba, s izuzetkom pozorišta i kina kojima se dopušta organiziranje predstava i projekcija filmova za ne više od 100 osoba, uz poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka, te obavezni fizički razmak od najmanje dva metra između osoba, kao i pod uvjetom da veličina prostora u kojem se održavaju predstave i projekcije filmova omogućava provedbu navedenih mjera – kažu za Faktor iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz KUIP-a napominju, da su, općenito, veća kina osigurala povođenje mjere koja se odnosi na broj posjetilaca/osoba u zatvorenom prostoru, kao i poštivanje propisane distance od najmanje metra metra, na način da je podešen softver za prodaju prilikom kupovine ili rezervacije karata, kojim se automatski blokiraju dva mjesta, do popune dozvoljenog broja.

– Prema utvrđenom činjeničnom stanju, na osnovu člana 67. Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo postupajući inspektori su izdali pet rješenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka, koji su otklonjeni u ostavljenom roku. Izdata su i četiri prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 7.000 KM. Kontrole na navedene okolnosti kontinuirano će biti nastavljene – kažu iz KUIP-a za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79