Inspekcija kreće u kontrolu zapuštenih dvorišta

Gradska inspekcija će u narednim danima, sa dolaskom ljepšeg vremena i bujanjem vegatacije, pooštriti kontrolu zapuštenih dvorišta, u namjeri da vlasnike zemljišta primora da svoje okućnice održavaju urednim i čistim, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Načelnik ovog odjeljenja Janko Kecman, ističe da na mnogim parcelama postoje problemi jer su zakorovljene i, nerijetko, na njima vrebaju potencijalne opasnosti kako od alergena, poput ambrozije, tako i od legla zmija i pacova.

“Najčešće, vlasnici zakorovljenih i zapuštenih parcela nisu dostupni kontrolnim organima, jer ne žive u Banjoj Luci, a kod mnogih parcela imamo i neriješene imovinsko-pravne odnose. U ovakvim slučajevima uglavnom imamo situaciju da vlasnici polažu pravo na nekretninu, ali ne i obavezu uređenja, što je suprotno važećem zakonu”,kaže načelnik Kecman i ukazuje da su, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, vlasnik i korisnik zemljišta dužni da okućnicu redovno obrađuju i drže urednom kako ne bi narušavala izgled grada.

Kecman ističe da su kazne za kršenje ovog zakona rigorozne i iznose od 2.000 do 6.000 KM za fizičko lice, 3.000 do 9.000 KM za preduzetnike i 15.000 do 45.000 KM za pravna lica

Istovremeno, iz Odjeljenja upozoravaju da je od posebne važnosti da vlasnici zemljišta sa svojih imanja uklone ambroziju, jedan od najjačih alergena koji izaziva zdravstvene probleme kod velikog broja građana. Kao i svake godine, gradske vlasti će, sa svoje strane, sredinom jula ove godine organizovati košenje i uništavanje ambrozije na javnim površinama u gradu, prije njenog cvjetanja prenosi ATV.

Obaveze sudije odgodile ročište

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79