Inspekcija KS: Za 1. mart radilo oko 4.000 radnika, imaju pravo na povećanje plaće

Tokom državnog praznika, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, pojačanim inspekcijskim kontrolama inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS bilo je obuhvaćeno 463 poslovne jedinice, pretežno ugostiteljskih i trgovačkih objekatau Kantonu Sarajevo, kod kojih je prema preliminarnim izvještajima na dan državnog praznika bilo radno angažovano oko 4.000 radnika, saopćeno je Faktoru iz KUIP-a.

Svim kontrolisanim poslodavcima koji su radili 1.marta 2021. inspektori rada su zapisnički naložili da po isplati plaće za mjesec mart 2021. godine dostave dokaz Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS o uvećanju plaće svim radnicima koji su tog dana radili. U slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije, inspektori će poduzeti mjere u skladu sa zakonom.

Ujedno najavljujemo da će kontrola uvećanja plaće radnicima koji su radili na dan praznika biti nastavljena i tokom mjeseca marta 2021. godine, a posebno po eventualno dostavljenim prijavama radnika odnosno njihovim zahtjevima za inspekcijski nadzor na navedene okolnosti.

U slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu platu za rad na dan praznika novčane sankcije predviđene Zakonom o radu iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima, koliko iznosi kazna i za poslodavca fizičko lice.

Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije.

Upravo takva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika, već isključivo da kontrolišu primjenu zakonske odredbe koja poslodavca obavezuje na uvećanje plate za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79