Inspekcija provjerava organski krompir porijetlom iz BiH koji je vraćen s granice RH

Mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krumpira koja je odbijena s granice Republike Hrvatske. Graničnim kontrolama utvrđena je prisutnost kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine u navedenoj pošiljci.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je kako je, nakon nesukladnosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet te naložen povrat pošiljke, priopćeno je iz Agencije.

Dalje se dodaje kako je sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama.

Maksimalno dozvoljena količina kadmija u krumpiru propisana je Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, a iznosi 0,10 mg/kg.

U dopunjenom priopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine navodi se kako su u tijeku inspekcijske kontrole kojima će se utvrditi sljedivost proizvoda nakon odbijanja s granice Republike Hrvatske, a koje provode mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79