Inspekcija u Sarajevu kaznila kladionice, trgovine, ali i GRAS i Centrotrans

Kontrolama kombinovanih timova kantonalnih sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora, te Jedinice za podršku MUP-a KS, koje su počele sinoć u 18 sati i trajale do jedan sat iza ponoći, nisu utvrđena kršenja rada ugostiteljskih objekata, ni ostalih subjekata nadzora nakon 20 sati.

Osim toga, tokom jučerašnjeg dana na području KS je izvršeno ukupno 196 inspekcijskih nadzora u predmetu kontrole poštivanje propisanih naredbi i mjera u ugostiteljskim objektima, trgovinama, kladionicama, drive-in punktovima, javnom gradskom prevozu, kao i kod upravitelja zgrada.

Za utvrđene nedostatke izdato je ukupno 35 rješenja o otklanjanju nedostataka i 12 prekršajnih naloga u novčanom izosu od 21.000 KM.

Od toga je šest prekršajnih naloga kladionicama gdje su zatečeni uposlenici i igrači bez maski, te je uočeno nepoštivanje fizičke distance, prekobrojnost i neposjedovanje dezinfekcionog sredstva za ruke.

Četiri prekršajna naloga izdata su javnom gradskom prevozu, odnosno po dva prekršajna naloga za KJKP GRAS i Centrotrans zbog prekobrojnost putnika, kršenje propisane fizičke distance između putnika, te zbog toga što nije osigurano prisustvo Covid redara u vozilima.

Dva prekršajna naloga izdata su trgovinama zbog “nehigijene”.

Podsjećamo, zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, sinoć u 20 sati na području Kantona Sarajevo na snagu je, Odlukom Vlade KS, nastupila zabrana rada svim poslovnim subjektima, izuzev određenih djelatnosti.

Zabranom, koja će trajati do ponedjeljka u sedam sati, između ostalih su izuzete trgovine prehrambenim proizvodima i pekare, apoteke, benzinske pumpe, prodavnice hrane za životinje, specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme, subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kao i subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti, koji su također pod inspekcijskim nadzorom.

Zahvaljujemo privrednim subjektima na saradnji i razumijevanju, te najavljujemo da će sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcije KS tokom dana i večeras nastaviti provođenje nadzora iz svoje nadležnosti u skaldu sa Zaključkom koji je Vlada Kantona Sarajevo donijela u ponedjeljak 8. marta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79