Inspekcija u Sarajevu zatekla 16 neprijavljenih radnika

Na području Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo jučer su izvršili 51 inspekcijski nadzor kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, građevinarstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 16 neprijavljenih radnika, 12 obveznika koji nisu evidentirali promet, pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i pet objekata koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, doneseno je 12 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je 11 objekata zapečaćeno i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 54.000,00 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Iako Poreznoj upravi nije primarni cilj kažnjavanje poreznih obveznika, već je osnovni cilj da svaki porezni obveznik blagovremeno i u skladu sa zakonom plaća svoje porezne obaveze, s ciljem efikasnijeg učinka sankcije Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije, kako bi imale brži i veći preventivni učinak.

Porezna uprava FBiH poziva građane da sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem:

– e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,

– SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

– besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

– pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79