Inspekcija u Sarajevu zatražila povlačenje sa tržišta: Oslić iz Španije sadrži parazite?!

Sarajevska kantonalna inspekcija je zatražila da se sa tržišta povuku oslići kod kojih su utvrdili prisustvo parazita.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) su saopćili da su djelovali po pritužbi potrošača. Kako su naveli, riječ je o osliću, porijeklom iz Španije, bez glave i repa, vidno invadiranim parazitima.

Prisustvo parazita je potvrđeno kod, kako su istakli, većeg broja pojedinačno pakovanih proizvoda, što je suprotno odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla, zbog čega je veterinarska inspekcija zabranila dalji promet i upotrebu ribe vidno invadirane parazitima te naložila pokretanje postupka povlačenja sa tržišta u skladu sa odredbama člana 27. Zakona o hrani.

S ciljem identifikacije vrste parazita, kako su naglasili, u laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu provedeno je i laboratorijsko ispitivanje uzetih uzoraka kojim je utvđeno da se radi o parazitima iz porodice Anisakidae.

Po rješenju veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo i obavještenju o rezultatima laboratorijskog ispitivanja do sada je iz maloprodaje povučeno, kako su ukazali, 10.508 kilograma sumnjive ribe.

“Dalje mjere sa povučenim proizvodima ribarstva odredit će nadležna inspekcija kod uvoznika, kojem je određena zabrana stavljanja sumnjive ribe na tržište do okončanja postupka. Kako se radi o proizvodu iz uvoza, s ciljem poduzimanja daljih mjera i radnji, radi zaštite zdravlja i interesa potrošača, odmah je obavještena i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, kao i druga nadležna tijela i organi”, obrazložili su u KUIP-u.

Shodno odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla, određeno je da “Proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima subjekti u poslovanju s hranom ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu”, napomenuli su.

Podsjetili su da se larve parazita isključivo uništavaju termičkom obradom iznad 60 stepeni celzijusovih u trajanju od najmanje jedne minute. Paraziti iz poradice Anisakidae mogu izvazvati oboljenje potrošača u slučaju konzumiranja sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe, zbog čega je nužan oprez prilikom pripreme za konzumaciju.

Kako paraziti iz porodica Anisakidae parazitiraju u velikom broju vrsta slatkovodnih i morskih riba, iz KUIP-a su pozvali sve subjekte u poslovanju sa proizvodima ribarstva i akvakulture da u okviru planova samokontrole, a u skladu sa načelima HACCP sistema, obavezno obavljaju pretrage ribe akreditovanim metodama kod ovlaštenih laboratorija i odgovarajućom učestalošću.

Također su napomenuli da konkretni slučaj ukazuje na značaj, ulogu i odgovornosti koje imaju veterinarske službe za vrijeme pandemije koronavirusa, s obzirom na nužnost osiguranja kontinuiteta službenih kontrola i monitoringa u oblasti sigurnosti hrane, kao i mjera u prevenciji zoonoza (bolesti prenosivih sa životinja na ljude), na što su ukazale i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) i Svjetska veterinarska asocijacija (WVA), saopćili su iz KUIP-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79