Inspekcija utvrdila nepravilnosti u svakom drugom kontrolisanom objektu

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske (PURS) su, u okviru nastavka akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa i kontrola prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa širom Republike Srpske u protekloj sedmici izvršili 139 kontrola, te su u 71 slučaju utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 78 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 239.000 maraka.

Istovremeno, inspektori PURS su za 47 poreskih obveznika izrekli usmeno rješenje, tj. mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti koja neće biti izvršena ukoliko poreski obveznici u roku od 72 sata od izricanja mjere, u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama, uplate izrečenu novčanu kaznu.

Inspektori su izrekli i četiri pisana rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti, u trajanju od 15 i 30 dana. Pored toga, u okviru ovih kontrola inspektori PURS su otkrili i devet neprijavljenih radnika.

Najviše nepravilnosti utvrđeno je kod poreskih obveznika sa područja koje pokrivaju područni centri u Doboju i Banjaluci, gdje su u 17, odnosno 15 slučajeva utvrđene nepravilnosti, dok je u ta dva područna centra izvršeno i najviše kontrola.

Sankcionisani poreski obveznici su na područjima lokalnih zajednica: Gradiška, Laktaši, Prnjavor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Prijedor, Kostajnica, Teslić, Banja Vrućica, Brod, Stanari, Doboj, Modriča, Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Sokolac, Istočna Ilidža, Pale, Bileća i Foča.

Inspektori Poreske uprave RS će i u narednim danima nastaviti pojačane kontrole na teritoriji cijele RS svakog radnog dana, ali i u dane vikenda i to u smjenama.

PURS poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise, a građane da prijave apsolutno sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa ili druge nepravilnosti koje uoče.

Kako je saopćeno, cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje i suzbijanje nelojalne konkurencije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79