Inspekcija zapečatila zgradu u Banjaluci: Rasprodati stanovi, grad se suočava s milionskom tužbom

Foto: Capital

Nakon što je stambeno-poslovni objekat u Ulici Krajiških brigada u Banjaluci skoro završen i svi stanovi rasprodati, gradska građevinska inspekcija je zapečatila gradilište i zabranila dalju izgradnju.

Ovo bi moglo dovesti do milionske tužbe protiv Grada Banjaluka, otkriva Capital.

Gradska uprava izdala je preduzeću “Lukić-invest” građevinsku dozvolu za izgradnju objekta koji nije u skladu sa važećim Regulacionim planom. Naime, prema starom planu, na toj lokaciji je bio predviđen šestospratni objekat, dok novi plan, koji je stupio na snagu 24. marta 2019. godine, dozvoljava izgradnju samo trokatnog objekta.

Problemi su počeli kada su vlasnici susjednih parcela, nezadovoljni izgradnjom, podnijeli žalbu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Iako je ministarstvo poništilo građevinsku dozvolu u junu prošle godine, gradski inspektor Marinko Radaković je tek u oktobru 2023. godine donio rješenje o zabrani radova. Tek nakon pritiska glavnog republičkog inspektora, radovi su konačno zaustavljeni 23. maja ove godine.

Ranko Lukić, vlasnik “Lukić-investa”, tvrdi da ima važeće lokacijske uslove i da će, ukoliko ne bude mogao nastaviti s izgradnjom, razmotriti podnošenje tužbe protiv grada. Lukić smatra da je presuda Okružnog suda u Banjaluci, kojom je poništena građevinska dozvola, neosnovana.

Pravnici predviđaju nekoliko mogućih ishoda ove situacije: ministarstvo bi moglo uvažiti žalbu “Lukić-investa”, što je malo vjerovatno; zgrada bi mogla biti srušena, što je također malo vjerovatno; ili, najizvjesnije, “Lukić-invest” će podnijeti tužbu protiv grada i tražiti odštetu za nezakonito izdavanje građevinske dozvole.

Bliskost Ranka Lukića s gradskim čelnicima dodatno komplikuje situaciju. Ranije je otkriveno da je firma “Lupaco”, također u vlasništvu Lukića, kupila gradsko zemljište po značajno nižoj cijeni na licitaciji koju je vodio gradski menadžer Bojan Kresojević.

Ova situacija bi mogla rezultirati značajnim finansijskim posljedicama za Grad Banjaluku, koji bi se mogao suočiti s milionskom tužbom zbog grešaka u izdavanju građevinske dozvole.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79