Inspektor Robert Ristić dobio otkaz u SIPA-i zbog povezanosti sa krijumčarem kokaina

Inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu Robert Ristić dobio je otkaz u toj policijskoj agenciji, a odluku Disciplinske komisije treba potvrditi Policijski odbor, potvrđeno je iz više izvora Novinskoj agenciji Patria.

Kako je ranije objavio portal Istraga.ba Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj o prikupljenim saznanjima koja se odnose na Ristića i misteriozno vraćanje nevještačenih mobilnih telefona koji su oduzeti od Duška Đurasovića, direktora kompanije MDDI Group, osumnjičenom za krijumčarenje 50 kilograma kokaina.

Postupajući tužilac bio je Džermin Pašić, a mobilni telefoni su vraćeni Đurasoviću nakon tri mjeseca na Ristićevu inicijativu.

Sporni telefoni su oduzeti kada je, u saradnji sa američkom DEA-om, u februaru 2020. godine provedena velika međunarodna akcija koja je rezultirala zapljenom kokaina vrijednog stotinu miliona eura. Krajnje odredište droge oko 50 kilograma bilo je Sarajevo, a Đurasovićeva firma MDDI bila je naručilac banana u kojima je bio kokain. Iako je Đurasović uhapšen Tužilaštvo BiH nije tražilo da mu se odredi pritvor.

Inspektor Ristić u maju 2020. godine osniva transportnu firmu TVT Šped koju registruje na svoju majku Mariju Ristić. Prve poslove dobija od kompanije MDDI Group čiji je osnivač Duško Đurasović.

Odmah nakon osnivanja, Ristićeva firma kupuje dva kamiona, te potpisujuje ugovor sa firmom MDDI, koja je bila uvoznik banana u kojima je bilo 50 kilograma kokaina.

Pošiljka droge je krenula iz Kolumbije, a tona kokaina se nalazila u bananama čiji je naručilac bio Izet Rastoder. Veći dio, od ukupno tone kokaina, zaplijenila je italijanska policija, a dio kokaina je bio usmjeren na Balkan. Italijanska policija je instalirala GPS uređaje kako bi se utvrdilo ko je krajnji korisnik. Roba je iz Italije, potom, krenula u Luku Bar u Crnoj Gori gdje je utovarena u kamione od kojih su jedni krenuli put Sjeverne Makedonije, a drugi prema Bosni i Hercegovini u kojoj je banane (u kojima je bio kokain) trebala preuzeti firma MDDI Group Sarajevo. Osnivači firme MDDI su Duško Đurasović i Edis Rastoder, sin Izeta Rastodera.

SIPA je na Carinskom terminalu Halilovićima pronašla drogu i ugrađeni GPS u kamionu. Dvojica vozača su uhapšena, a potom ekspresno puštena. Po naredbi Džermina Pašića saslušan je i direktor MDDI Group-a Duško Đurasović kojem su oduzeta dva telefona u kojima su, sumnja se, bili dokazi o krajnjem korisniku uvezenog kokaina. No, tužilac Pašić nikog od saslušanih i ispitanih nije pritvorio piše Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79