Inspektorat RS: Najviše primjedbi na tehničke proizvode i odjeću

Potrošači u Republici Srpskoj najviše se žale da trgovci ne prihvataju reklamacije za tehničke proizvode, odjeću, obuću, telekomunikacione i komunalne usluge.

Povremeno se obraćaju i potrošači sa reklamacijama usluga u turizmu, što je Tržišna inspekcija također uspješno rješavala u ovoj godini.

U proteklih devet mjeseci inspektori su izvršili 181 kontrolu, po konkretnim reklamacijama potrošača.

Trgovci su potrošačima vraćali novac ili vršili zamjenu proizvoda novim. Bilo je i slučajeva gdje su zahtjevi potrošača bili neopravdani, kao što je zahtjev da “Toplana” popravi radijator u stambenoj jedinici potrošača, naveli su iz Inspekcije RS-a.

U 129 slučajeva reklamacija je uvažena i riješena na mjestu događaja, dok su u 23 kontrole inspektori rješenjem naložili trgovcu da potrošaču omogući ostvarivanje njegovih prava. U 27 slučajeva reklamacija nije bila opravdana.

Unatoč upozorenjima: Kupci sve češće nasijedaju na prevare putem Facebooka

Za devet mjeseci ove godine republička tržišna inspekcija je izvršila više od 5.600 kontrola, u kojima su u cilju otklanjanja nepravilnosti izrečene 664 upravne mjere, dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 951 prekršajni nalog u vrijednosti od 589.400 KM, a nadležnim sudovima podneseno sedam prekršajnih prijava, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79