Inspektori naredili Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da izmijeni novi Pravilnik o registraciji vozila

Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine (BiH) će u narednih 90 dana morati uskladiti Pravilnik o registraciji vozila koji je ministar Vojin Mitrović donio ne poštujući zakone i procedure.

Inspektori Upravnog inspektorata Ministarstva pravde BiH su tokom inspekcijskog nadzora utvrdili da Pravilnik nije usklađen sa Zakonom o upravi zbog čega je Mitrovićevom ministarstvu naređeno da ga izmijeni.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Nedžad Branković (SDA) podnio krivičnu prijava protiv ministra Mitrovića

Pravilnikom je određeno da Ministarstvo poslove nabavke naljepnica koje označavaju rok važenja registracije može ustupiti privatnoj firmi ili stručnoj instituciji. Također, prema novim pravilima, naljepnice koštaju devet maraka, skoro duplo više nego do sada, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pisao u augustu 2022. godine.

Sredstva od naplate naljepnica vozači su do sada uplaćivali u budžet BiH, a novim pravilnikom je određeno da bi ih trebali uplaćivati privatnoj firmi s kojom Ministarstvo sklopi ugovor. Ta firma bi od vozača godišnje mogla naplaćivati najmanje deset miliona maraka.

U rješenju upravnog inspektora je navedeno da se javna ovlaštenja mogu prenositi samo zakonom, a ne i podzakonskim aktima kao što je Pravilnik o registraciji vozila.

„Prenošenje javnih ovlaštenja može se izvršiti isključivo odredbama zakona koji će eksplicitno navesti koja javna ovlaštenja i u kojem obimu se povjeravaju na vršenje institucijama sa javnim ovlaštenjima. Dakle, upravni i stručni poslovi iz nadležnosti organa uprave se mogu povjeriti drugim pravnim licima samo zakonom koji donosi Parlamentarna skupština BiH.“

Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH je pravnu utemeljenost novog Pravilnika o registraciji vozila ispitao na inicijativu zamjenika ministra komunikacija i transporta Nedžada Brankovića.

Ranije je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, koja je nadležna za nabavku naljepnica, upozoravala Ministarstvo na nezakonitosti novog pravilnika, ali Ministarstvo nije reagovalo. Zanemareno je i mišljenje drugih nadležnih organa: Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Također, inspektori navode da Pravilnik o registraciji vozila nije dostavljen ni Direkciji za evropske integracije iako je Ministarstvo to moralo uraditi.

Transparency International (TI) u BiH je sredinom septembra 2022. godine podnio krivičnu prijavu protiv ministra Mitrovića. TIBiH smatra da je ministar Mitrović zloupotrijebio položaj i ovlaštenja kada je donio novi Pravilnik o registraciji vozila ne poštujući zakone i utvrđene procedure.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79