Inspektori tražili 50.000 KM mita da vrate ekspropisano zemljište!

Već 15 godina porodica Edhema Haznadarevića pokušava vratiti 1,8 duluma zemljišta na Kobiljoj Glavi u sarajevskoj Općini Vogošća.

Eksproprijacija porodičnog zemljišta izvršena je 1976. godine za potrebe izgradnje Univerzitetsko-medicinskog centra (UMC) na Betanija. Centar nikada nije izgrađen tako da bivši vlasnici po sadašnjem zakonu o eksproprijaciji imaju pravo na povrat zemljišta.

Od oko 35 bivših vlasnika i suvlasnika samo dvije porodice, kojima je na isti način ekspropisano zemljište, uspjele su putem pravosnažnih presuda Kantonalnog suda u Sarajevu vratiti zemljište. Bez obzira na tu činjenicu općinska administracija im ne dozvoljava povrat zemljišta više od decenije.

Edhem Haznadarević kaže da je njegov otac prije 15 godina podnio prvi zahtjev za deeksproprijaciju Općini Vogošća. Kako tvrdi, inspektori koji su radili na njegovom predmetu su, u zamjenu da završe predmet, od njega tražili novac.

Rekli su nam da se to može završiti ako im damo pare, oko 50.000 maraka su mi tražili za 1,8 duluma, kaže Edhem Haznadarević za Žurnal navodeći da su odbili dati novac pa ih ne čudi što čitav postupak traje toliko dugo.

Ohrabreni sudskim presudama u korist dvije porodice kojima je na isti način oduzeto zemljište i porodica Mirze Semića pokrenula je polovinom 2017. godine zahtjev za deeksproprijaciju oko 38 duluma zemljišta. Početkom 2018. godine još oko 35 vlasnika i suvlasnika ekspropisanog zemljišta za potrebe izgradnje UMC-a tražili su od Općinskog vijeća da se pokrene proces vraćanja zemljišta.

U razgovoru za Žurnal Mirza Semić kaže da do danas Općina Vogošća nije uradila ništa po tom pitanju.

Putem upravnog postupka koji se vodi u Općini Vogošća dolazimo do opstrukcija na svaki mogući način. Nezvanično smo saznali da su pokušali da promijene namjenu tog područja i da ga rasprodaju kao državnu imovinu jer je lokalitet sam po sebi vrlo atraktivan, kaže Semić.

Žalili su se i Ombudsmenima za ljudska prava BiH koji su utvrdili da u predmetu porodice Semić Općina Vogošća nije postupila u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji niti je postupala po Zakonu o upravnom postupku. Više od šest mjeseci, nakon što je zaprimila zahtjev porodice Semić, Općina Vogošća nije uradila ništa na predmetu sve dok ih nije kontaktirala Institucija Ombudsmena.

Poništeno je i općinsko rješenje kojim se odbija naš zahtjev za povrat zemljišta jer se u tom rješenju Općina Vogošća pozvala na zakon iz 1976. godine po instrukcijama Zavoda za izgradnju da ne trebaju da nam vrate zemljište i pozivaju se da je to tobože validan zakon sada u 2019. godini, kaže Mirza Semić.

“Jednostavno nastoje na svaki način da nas opstruiraju, vjerovatno misleći da ćemo mi popustit i biti umoreni pravno i materijalno da odustanemo od toga svega”, kaže Semić navodeći da samo traže “da država radi po zakonima koje je ona sama donijela.” prenosi Zurnal.

 

Banda drskih prevaranata godinama iskorištavala penzionera, evo kako su mu uzeli 250.000 eura…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments