Inspektori Ureda za veterinarstvo BiH sporazumno priznali krivnju za koruptivna djela

Optuženi uposlenici Ureda za veterinarstvo BiH, Indira Dajić-Hukić (1967.) i Mladen Mijić (1959.), u nazočnosti svojih odvjetnika, u potpunosti su sporazumno priznali krivnju za kaznena djela korupcije (Primanje dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH).

Navedeni optuženi bili su uposleni kao veterinarski inspektori Ureda za veterinarstvo BiH, zaduženi za kontrolu uvoza namirnica životinjskog podrijetla na graničnom prijelazu na ulazu u BiH, a priznali su krivnju za primanje dara ili drugih oblika koristi, kako bi pogodovali određenim pravnim ili fizičkim osobama, prilikom procedure uvoza namirnica životinjskog podrijetla u BiH.

Sukladno sporazumu, za optužene su predložene kazne:

-Inidira Dajić-Hukić, kazna zatvora od 1 godine, koja se neće izvršiti ako optužena u periodu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, novčana kazna u iznosu od 6000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz kaznenog djela obuhvaćenog optužnicom, te zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH, u periodu od narednih 5 godina.

-Mladen Mijić, kazna zatvora od 1 godine, koja se neće izvršiti ako optužena u periodu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, novčana kazna u iznosu od 7000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz kaznenog djela obuhvaćenog optužnicom, te zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH, u periodu od narednih 5 godina.

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenim kaznenim djelima.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

S obzirom da je treći optuženik u ovom predmetu, ranije sporazumno priznao krivnju, na ovaj način predmet se u potpunosti okončava.

Sud BiH, nakon razmatranja, prihvatio je navedena sporazumna priznanja krivnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79