Inspektorima pet i po godina zatvora zbog mita

Nekadašnji inspektori Područne jedinice Poreske uprave u Prijedoru Nemanja Barović i Mihajlo Ristić osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno pet i po godina zatvora i novčane kazne zbog primanja mita.

Barović je dobio tri i po godine i 6.000 maraka novčane kazne, a Ristić dvije godine zatvora i 3.000 maraka. Obojici je izrečena zabrana obavljanja poslova poreskih inspektora u trajanju od tri godine.

Barović je osuđen za dvije od četiri tačke optužnice, a Ristić za jedno uzimanje mita.

Prema presudi Barović je osuđen jer je uzeo 5.000 KM mita od Momira Lajšića da bi mu sredio da ne dobije krivičnu prijavu i da plati 30.000 umjesto 120.000 maraka za poreske obaveze.

Osuđen je i da je zajedno sa Ristićem uzeo mito od vlasnika prodavnice “Nina” Marinka Bilbije za “sređivanje” uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni za te usluge dobili po 100 KM.

Bilbija je ranije, na osnovu priznanja krivice, za davanje mita osuđen na novčanu kaznu od 500 KM.

Presudu Baroviću i Ristiću je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić koji je istakao da je sud iz dokaza utvrdio da su počinili krivična djela za koja ih je osudio.

Istakao je da je u nedostatku dokaza Barović oslobođen optužbi da je od vlasnika i poslovođe u firmi “ND Pile prom” Nemanje Šarengaće uzeo 5.000 eura i 250 KM kako bi izbjegao da obavi svoj posao i izvrši provjere te da mu je zatim tražio još 500 KM za ubrzavanje procedure preregistracije računa.

Sudija Gavrić kazao je da sud nije mogao da pokloni vjeru izjavi svjedoka Šarengaće jer je bila manjkava, neuvjerljiva i nedosljedna.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79