Institucije BiH nisu štedile na poklonima i cvijeću: Na radnim sastancima su se najviše pili kafa, čaj, voda ali i alkohol

Uprkos pandemiji korona virusa i posljedicama koje je ostavila na ekonomiju, institucije BiH ni u prošloj godini nisu željele da stežu kaiš, pa su tako „proćerdale“ na desetine hiljada maraka na poklone i reklamni materijal.

Zanimljivo je da među institucijama koje su novac trošile na kupovinu poklona i reklamnog materijala prednjače Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Regulatorna agencija za komunikacije.

Poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mirjana Marinković Lepić, još prije tri mjeseca je uputila poslaničko pitanje na adrese oko 70 institucija o tome koliko su novca potrošili u prošloj godini za troškove reprezentacije.

Prema njenim riječima, mnoge institucije su joj do sada odgovorile da je novac potrošen na kupovinu poklona, reklamnog materijala i cvjetnih aranžmana. Neki od njih su, kaže ona, odgovorili da su trošili na poklone poslovnim partnerima (novčanike, marame, kravate), te reklamni materijal (novogodišnji materijal, kalendari, rokovnici, olovke) i cvjetne aranžmane.

FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA
FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA

– Ono što je indikativno je činjenica da se tu radi o institucijama koje, po mom ubjeđenju i razmišljanju, apsolutno nemaju potrebe za reklamni materijal, odnosno pitam se koja to institucija ima potrebe za reklamnim materijalom, pogotovo u vrijeme ušteda i pandemijske godine, koja je iza nas – kaže Marinković Lepićeva za Srpskainfo.

Ona kao primjer navodi da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela potrošila 13.400 KM na poklone, reklamni materijal i slično, a Regulatorna agencija za komunikacije 8.168 KM na štampanje promotivnog materijala. S druge strane, kako ističe ona, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera potrošio je 3.029 KM na kupovinu reklamnog materijala.

– Šta se zatvor ima reklamirati, ne razumijem. Taj zatvor je potrošio milione maraka zbog činjenice da se nije na vrijeme otvorio i da nije na vrijeme završen. Sad odjednom troše novac na reklamiranje. Šta reklamiraju – upitala je Marinković Lepićeva.

Dodaje da je pregledala izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH, u kojima su naveli da se sredstva namijenjena za reprezentaciju koriste za reklamiranje, poklone i slično, te da to nije u redu jer za taj vid potrošnje treba poseban račun. Lepićeva ističe da iz toga proizilazi da se sredstva za reprezentaciju ne mogu koristiti za reklame i propagandu.

Kaže da joj još nisu sve institucije ni odgovorile na njeno poslaničko pitanje i da će biti zanimljivo vidjeti na šta su one trošile sredstva namjenjena za reprezentaciju, kao i koliko ukupno novca su institucije BiH u prošloj godini potrošile za te namjene.

Pijanke u kasne sate

U odgovorima koje je Marinković Lepićeva dobila institucije BiH uglavnom navode da je sve trošeno „po zakonu“, a iz nekih odgovora je vidljivo da je novac za reprezentacije trošen na jela i pića.

Riječ je o desetinama hiljada maraka, a najviše su se pili kafa, čaj i voda, i to tokom „radnih sastanaka“, ali i alkohol.

– Kako je moguće da su tolika sredstva trošila na hranu i pića u vremenu pandemije kada se nismo smjeli kretati i kada su mjere ograničavale bilo kakve sastanke i susrete uživo. Iz revizorskih izveštaja proizilazi čak da su neki računi napravljeni u jako kasnim satima, te da se odnose na alkoholna pića – ističe ona za Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79