Institut RS traži ko će uništiti 55.000 vakcina protiv virusa korona

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske raspisao je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada, a u sklopu ovog posla biće uništeno i 55.000 vakcina protiv virusa korona kojima je istekao rok.

Do sada je istekao rok za 55.000 doza vakcina “Astra Zeneka”, koje su, kad su donirane, imale rok trajanja od 30 do 60 dana – istakli su iz Instituta.

Javni poziv je koncipiran na način da se po potrebi sukcesivno uništava medicinski otpad, a po osnovu jedinične cijene iskazane za kilogram tog otpada, pišu Nezavisne novine.

– Shodno tome, još ne znamo koliko će koštati uništavanje vakcina – kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U obavještenju o nabavci navedeno je da je trajanje okvirnog sporazuma dvije godine, a da je procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a 49.950 KM. Rok za prijem ponuda odnosno zahtjeva za učešće je ponedjeljak, 27. septembra, u podne.

– Na poziv naručioca, izvršilac će na lokalitetu naručioca (JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske Banjaluka i Regionalni centri Foča, Istočno Sarajevo, Zvornik i Trebinje) preuzeti otpad te ga transportovati, skladištiti i konačno zbrinuti na lokalitetu za koji ima odobrenje nadležnog ministarstva -ističe se u obavještenju.

Podsjetimo da je u Srpskoj istekao rok za 55.000 vakcina, Kako se ranije pisalo, nije isključeno da će se sličan scenario dogoditi i u FBiH, gdje će 340.183 doze biti neupotrebljive već idućeg mjeseca.

Kako je juče saopšteno iz Vlade Srpske, od februara ove godine, kada je počeo proces imunizacije, u Republici Srpskoj je, do 21. septembra, zdravstvenim ustanovama isporučena 542.861 vakcina protiv virusa korona, od čega 296.219 doza vakcina koje se daju kao prva doza vakcinacije i 246.642 doza koja se daje kao druga doza.

Recimo, u utorak, posredstvom Instituta za javno zdravstvo, isporučeno je 2.878 vakcina, od čega se 995 odnosi na vakcinaciju prvom, a ostatak drugom dozom.

Kada je o vakcinama riječ, slovenačka vlada odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine “Fajzer-Biontek” protiv kovida-19 za Bosnu i Hercegovinu.

Kako je saopšteno, donacija je odobrena u srijedu na online sjednici Vlade, kao dio humanitarne pomoći Slovenije Bosni i Hercegovini u borbi s pandemijom.

BiH je, prema podacima sajta Worldometers, izbila na prvo mjesto u Evropi po smrtnosti od virusa korona na milion stanovnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79