Institut za istraživanje genocida traži od Kanade da predloži suspendovanje Dodika iz politike

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić uputio je pismo premijeru Kanade Justin Trudeau u kojem od te države traži da zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost BiH te da predloži visokom predstavniku da trajno suspenduje Milorada Dodika iz politike.

Ramić u pismu ocjenjuje da je Dodik, odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida te najavom disolucije države BiH, opasno ugrozio mir i sigurnost.

– Dodik crpi energiju za svoje antidržavno djelovanje protiv BiH negiranjem genocida u Srebrenici, negiranjem pravosnažnih presuda svjetskih sudova i njihovim svođenjem na političke sudove, suprotstavljanjem evroatlanskim integracijama države BiH, prihvatanjem antiustavne i anticivilizacijeske proslave 9. januara kao dana manjeg entiteta, zalaganjem za odcjepljenje manjeg entiteta i njegovo svođenje na samostalnu državu koju treba pripojiti Srbiji – navodi Ramić.

Podvlači također da je Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida naišla na veliko odobravanje mnogih Kanađana, prijatelja istine i pravde, aktivista i boraca za ljudska prava i slobode te mnogih kanadskih naučno istraživačkih institucija.

– Zahvalni smo Kanadi što je priznala odluke međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici sa dvije parlementarne rezolucije, što je utvrdila 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na čitavoj teritoriji Kanade, što se u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici, što u kanadskom gradu Windsoru imamo spomenik žrtvama genocida u Srebrenici – piše u pismu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79