Instruktor autoškole uzimao sve valute kako bi krivotvorio uvjerenja o položenom vozačkom

Sud je utvrdio da novčani iznos od 2.870 eura, 1.950 KM i 470 KN predstavlja nezakonitu imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom “krivotvorenje isprave” pa je odlučio da se od optuženog oduzima navedeni novac

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva u Mostaru Općinski sud u Čitluku donio je osuđujuću presudu kojom je oglasio krivim optuženog Ivana Čilića, zvanog Ico, (1986.), iz Čitluka zbog produženog kaznenog djela “krivotvorenje isprave” i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Naime, optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Mostaru Ivanu Čiliću stavljeno je na teret da je u vremenskom razdoblju od 2016. do 2021. godine, kao zaposlenik-instruktor vožnje autoškole “L” iz Međugorja iskoristivši svoje zanimanje, izrađivao krivotvorena uvjerenja Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNK-a o uspješno položenom ispitu za vozača motornih vozila različitih kategorija vozačkih ispita za čije je izdavanje nadležno to ministarstvo, i to na način da je skenirao jedan primjerak navedenog uvjerenja te ga prilagođavao imenu osobe za koju ga krivotvori, serijskom broju i datumu, te kategoriji vozačkog ispita.

Potom ga je printao te tako sačinjena lažna uvjerenja za odgovarajuću novčanu naknadu predao trećim osobama, i to najmanje njih osamdeset i dvoje, čime je počinio produženo kazneno djelo “krivotvorenje isprave”.

Na prijedlog tužilaštva HNK-a, Općinski sud u Čitluku utvrdio je da novčani iznos od 2.870 eura, 1.950 KM i 470 KN predstavlja nezakonitu imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom “krivotvorenje isprave” pa je odlučio da se od optuženog oduzima navedeni novac, saopćeno je iz tog tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79