Interes građana za vakcinacijom sve veći: Nema boljeg i efikasnijeg načina suzbijanja gripe

Pred sezonu gripe mnogo je veći interes građana za vakcinama nego ranijih godina. Zabrinutost građana je utoliko veća jer sada prijeti i koronavirus, koji može ostaviti teške i ozbiljne posljedice na zdravlje ljudi.

Iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo potvrđuju da je interes građana za vakcinacijom sve veći. Kažu da je još od prošle godine takva situacija. V. d. direktora ove medicinske ustanove dr. Muhamed Ahmić kaže za Oslobođenje da vakcine protiv gripe u sarajevske domove zdravlja očekuju polovinom novembra.

“Vakcine još nismo dobili, ali kada stignu, očekujemo kao i svake godine izvjestan broj doza iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a”, naglasio je dr. Ahmić.

Dr. Muhamed Ahmić: Očekujemo vakcine u novembru

Veliki izazov

Medicinska struka je mišljenja da nema boljeg i efikasnijeg načina suzbijanja gripe od vakcinacije, ali ranijih godina većina građana je bila u nedoumici da li se vakcinisati ili ne. Ove godine takvo razmišljanje će veliki broj njih promijeniti, imajući u vidu višemjesečnu borbu protiv infekcije Covid-19.

Doktorica Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazala je za Fenu da će se, dolaskom hladnijeg vremena i sezone gripe, situacija usložnjavati i predstavljati veliki izazov za svaki zdravstveni sistem, pa tako i naš. Cijepljenje protiv gripe preporučuje svim građanima, s posebnim naglaskom na ranjive grupe u koje spadaju zdravstveni radnici, osobe s hroničnim bolestima i stariji od 65 godina.

Svake godine kantonalni zavodi nabavljaju 30 do 40 hiljada doza cjepiva, shodno procjeni o potrebama na terenu, a ove godine ZZJZFBiH nabavlja dodatnih 10.000 za zdravstvene radnike zbog pogoršane epidemiološke situacije.

“Cjepivo je i ove godine četverovalentno, a očekuje se sredinom 11. mjeseca, kada će odmah biti dostupno građanima”, kazala je Blažević.

Sezona gripe počinje svake godine sa oktobrom, ali po svemu sudeći, moraćemo sačekati sljedeći mjesec kada vakcine stižu u Bosnu i Hercegovinu, barem takve informacije dobijamo od nadležnih institucija. Razlog kašnjenja bi mogla biti i sve veća potražnja za ovim vakcinama na svjetskom tržištu, te koliko veledrogerije mogu odgovoriti svim zahtjevima. Specijalista epidemiolog dr. Aida Pošković-Bajraktarević iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objašnjava kako ova institucija ne nabavlja vakcine protiv gripe, već Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a.

“Ovaj zavod završio je nabavku količina vakcina za prioritetne skupine stanovništva: starije stanovnike, zdravstvene radnike, njegovatelje u socijalnim ustanovama. Vakcine možemo očekivati, prema našim saznanjima, u novembru”, kazala je Pošković-Bajraktarević, naglašavajući kako su za komercijalne vakcine zadužene apoteke koje će ih nabavljati od veledrogerija koje imaju registrovanu vakcinu.

JU Apoteke Sarajevo su još u avgustu prema dobavljaču iskazale potrebe u vidu narudžbe dovoljnih količina komercijalne vakcine protiv gripe.

“Dobili smo povratnu informaciju da je, nažalost, potražnja za navedenom vakcinom znatno iznad njene raspoloživosti na tržištu, te da nisu u mogućnosti još isporučiti količine koje je JU Apoteke Sarajevo potraživao”, kaže mr. ph. Arta Bjelak, rukovodilac službe za prodaju JU Apoteke Sarajevo, te naglašava kako na njihov upit o terminu isporuke, kao i cijeni, još nisu dobili precizan odgovor.

​Nezvanično, i oni prve količine očekuju u novembru.

Više doza

U Republici Srpskoj ove godine je nabavljeno sedam hiljada doza vakcina više nego ranije upravo zbog toga što je prošle godine bila velika zainteresovanost građana. Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a kažu da je postupak nabavke proveden potpuno i sada čekaju da vakcine stignu. Kada budu dopremljene u Institut i počne distribucija po domovima zdravlja, građani će biti obaviješteni.

Dr. Jela Aćimović: Zdravstveni sistem već je opterećen

“Ove godine je zbog epidemije Covid-19 značaj vakcinacije protiv gripe još veći nego inače. U situaciji kada je zdravstveni sistem već opterećen Covid-19, opterećenje koje može predstavljati sezona gripe može biti pogubno. Osobe koje su podložne obolijevanju od gripe, takođe su podložne i obolijevanju od Covid-19. Dakle, i zbog zaštite zdravlja pojedinaca i zbog zaštite javnog zdravlja i samog zdravstvenog sistema, vakcinacija protiv gripe ove godine ima izuzetno veliki značaj”, kazala je za Oslobođenje dr. Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79